Diest-fietsers en bromfietsers dienen rechts van de weg te rijden
Politie Demerdal-DSZ - repro Bol Diest-fietsers en bromfietsers dienen rechts van de weg te rijden

Extra politietoezicht op de plaats van fietsers en bromfietsers op de openbare weg, gelieve rechts te rijden !

Fietsers en bromfietsers dienen rechts rijden; zij moeten gebruik maken van de fietspaden die rechts in hun rijrichting liggen. Het niet naleven van deze elementaire verkeersregel leidt tot onnodige hinder en ongevallen.

De komende weken zal politie Demerdal-DSZ in Diest en Scherpenheuvel-Zichem deze weggebruikers aanspreken op hun gedrag in het algemeen en op hun plaats op de rijbaan in het bijzonder.

Wanneer we de cijfers van de verkeersongevallen van de laatste jaren bekijken, merken we een belangrijk aantal verkeersongevallen waarin fietsers betrokken zijn.

Analyse van de processen-verbaal leert ons dat de oorzaak van het verkeersongeval regelmatig te wijten is aan het gedrag van de fietser of bromfietser, dewelke zich op foutieve wijze in het verkeer verplaatst.

De meeste overtredingen in dit verband worden vastgesteld op rijbanen die aan beide zijden voorzien zijn van een fietspad en op rotondes.

Het zijn in eerste instantie de reglementaire gebruikers van de fietspaden die zich ergeren aan hun collega’s fietsers die hen kruisen op een fietspad dat daartoe niet is voorzien. Autobestuurders, die met alle begrip voorrang willen verlenen aan de zwakke weggebruiker, worden verrast door fietsers die uit een verboden rijrichting komen.

Het zijn niet enkel de jongeren die deze regels aan hun laars lappen. Ook personen van wie een voorbeeld gedrag verwacht mag worden, bezondigen zich er aan.

De controles zal politie in eerst instantie uitvoeren op plaatsen waar de wegcode duidelijk is en er niet de minste gewettigde reden is om deze elementaire verkeersregel niet na te leven.

Na een periode van sensibilisering zal politie het niet nalaten om te verbaliseren.

Op donderdagochtend 9 mei 2019 hielden agenten een eerste preventieve controle. Op minder dan één uur tijd telden ze 95 overtredingen (94 fietsers en één bromfietser) in de omgeving van het ronde punt op Nijverheidslaan met de Citadellaan in Diest

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer