Grite Vanderwijngaerden is blij dat er een kindergemeenteraad komt.
Photo News Grite Vanderwijngaerden is blij dat er een kindergemeenteraad komt.

Jongeren mogen mee beleid bepalen na oprichting kindergemeenteraad

Kortenaken heeft beslist om een kindergemeenteraad op te richten met twaalf kindergemeenteraadsleden, verkozen uit de vijfde en zesde leerjaren van de drie lagere scholen in Hoeleden, Kortenaken en Waanrode. 

Uit deze 12 kinderen wordt een kinderburgemeester en drie schepenen (een van elke school) gekozen. De jeugdfunctionaris en de coördinator van het KiKaZ-project staan in voor de begeleiding van de kinderen. “Met de kindergemeenteraad willen we kinderen informeren over en betrekken bij het gemeentebeleid”, zegt schepen van Jeugd, Griet Vandewijngaerden (sp.a). “Zij krijgen de kans om problemen, wensen, ideeën uit hun eigen leefwereld en omgeving kenbaar en bespreekbaar te maken. De kinderen leren met elkaar overleggen, oplossingen zoeken en problemen bespreekbaar maken. Bovendien krijgen ze een zicht op het functioneren van een gemeente.”

De kindergemeenteraad zal allerlei beleidspunten behandelen: acties voor veilige fietspaden, milieuacties, advies rond veilige speeltuigen, ...“En zal ons dan ook helpen bij het bepalen van het beleid”, aldus burgemeester Stefaan Devos. De verkiezingen zullen jaarlijks plaatsvinden in de maand oktober. De aankondiging en opstart van de kindergemeenteraad zal via de scholen en de gemeentelijke kanalen worden gecommuniceerd.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer