Leerlingen van Kinderkosmos mogen als eens proeven van de Engelse taal

‘Hello, how are you?’ Leerlingen van het zesde jaar van de scholengroep Kinderkosmos maken kennis met de Engelse taal, als voorbereiding op het secundair. “Ik hoop dat ze plezier krijgen in talen leren”, zegt initiatiefnemer Marc Verdeyen, directeur onderwijsprocessen bij KSD.

2 Er mag eens gelachen worden tijdens de uitspraak.
Tom Van de Weyer Er mag eens gelachen worden tijdens de uitspraak.

“Het katholiek onderwijs vroeg om Engels zo snel mogelijk te introduceren in de lessen. Engels is alomtegenwoordig in de media en online”, zegt Verdeyen. “Nu de lagere scholen van KSD zijn gefuseerd tot de groep Kinderkosmos, ging ik praten met de verschillende directeurs. Acht scholen van de elf scholen doen mee aan de initiatie.”

“Het zijn nog geen echte lessen, maar vijf sessies van elk een halfuur”, zegt Verdeyen. “Met kleine dialogen, liedjes en spelletjes laat ik hen op ludieke wijze kennismaken met de Engelse taal. De nadruk ligt op luisteren, nazeggen en leren creatief spreken. Het Engels dat ze doorgaans horen in films en op tv is het Amerikaans Engels. Ik stel hen de Britse variant voor, die in het onderwijs geldt als de norm.”

Maandag leerden de kinderen tellen tot honderd, de kleuren en namen van kledingstukken. Stan, Louis, Robin en Ruben (11 jaar) van de campus Sint-Jan in Diest hebben alvast wat opgestoken van de initiatie. “We kenden al heel wat Engels dankzij liedjes en Playstation. We gebruiken zelfs vaak leenwoorden zoals ‘editen’. Toch hebben we vandaag weer veel woorden bijgeleerd, zoals ‘skirt’, wat rok betekent.”

2 “Het zijn nog geen echte lessen, maar een ludieke kennismaking met de taal.”
Tom Van de Weyer “Het zijn nog geen echte lessen, maar een ludieke kennismaking met de taal.”

“Deze leerlingen zijn 11 tot 12 jaar, de leeftijd waarop ze het best een taal oppikken. In september maken ze de overstap naar het middelbaar, waar ze Engels op hun lessenrooster krijgen. Ik hoop dat ze plezier krijgen in het leren van een taal en uitkijken naar het volgend schooljaar”, zegt Verdeyen.

Hij was leerkracht in het middelbaar, maar had al 18 jaar niet meer voor de klas gestaan. “De reacties van de leerlingen is enthousiast. Als de scholen beslissen om volgend jaar de initiatie uit te breiden, zullen de leerkrachten het toch van mij moeten overnemen.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer