Schepen van Sport Rick Brans: “In december is er meer duidelijkheid over inrichting van sportsite aan de Warande”

Vier op de tien gemeenten hebben nood aan een nieuwe sporthal, een veld van kunstgras of een zwembad. Dat zegt een onderzoek van de KU Leuven. Diest heeft nood aan vernieuwing van elk van deze faciliteiten. De herinrichting van de sportsite op de Warande is zelfs één van de grootste uitdagingen deze legislatuur. “Tussen juni en december gaan we financiële knopen doorhakken”, zegt schepen van Sport Rick Brans (Open Diest).

Wordt het zwembad gerenoveerd of komt er een nieuw?
KRISTIEN BOLLEN Wordt het zwembad gerenoveerd of komt er een nieuw?

Het zwembad De Warande werd de voorbije jaren bijgewerkt. Er kwam een nieuw peuterbad en de douches werden gemoderniseerd. Op termijn moet de milieuvergunning vernieuwd worden en daarvoor gelden strenge normen. “De Vlaamse overheid schrijft voor dat hemelwater opgevangen wordt voor het onderhoud van het gebouw”, zegt Brans. “Het spoelwater van de douches moet gerecycleerd worden. We lieten een studie maken voor zo’n systeem. Het terugverdienmodel voor het zwembad van Diest is minstens twintig tot dertig jaar, of zelfs veel langer. We moeten de afweging maken wat het voordeligst is, renovatie of een heel nieuw zwembad.”

De stad beschikt in het centrum over geen eigen polyvalente sporthal. Waar plaats is voor zo’n hal blijft een vraagteken. Zolang er nog geen duidelijkheid is over de invulling van de Citadel, kan de Turnkring blijven in de oude sporthal aldaar, al begint die klein uit te vallen voor de snelst groeiende sportvereniging van Diest. “We willen een visie uitdragen voor alle mogelijke sporttakken. Een gemeentelijke zaal bouwen waar alle clubs hun voordeel mee doen is geen sinecure”, zegt Brans. “De stad huurt de sporthal van KTA 1, zodat enkele clubs er hun thuismatchen kunnen spelen. We overwegen om nog meer sportzalen te huren.”

Kunstgrasterrein

Dan is er nog de vraag naar een kunstgrasterrein. KFC Diest wil er eentje op het Berkenhof, Sparta Schaffen vraagt er eentje in het Oosterlindeveld. Raadslid Mario Versavel (Open Diest) stelde het A-terrein van de stadion voor. Zo’n veld kost rond de 350.000 euro. “We kunnen er onmogelijk in elke deelgemeente een leggen. Dat veld moet komen op een locatie voor meerdere gebruikers”, zegt Brans.

Voor een vernieuwd skatepark op de Warande is alvast een budget van 100.000 euro vrijgemaakt. “Dit is echter nogal krap om helemaal te voldoen aan de wensen van de jongeren”, zegt Brans. “Er zou een betonnen kuip gegoten worden. Dat is duurzaam materiaal, maar ook ontzettend kostelijk. Met enkele leveranciers zijn we aan het bekijken hoe we binnen ons budget kunnen blijven en toch een park bouwen dat voor de skaters een meerwaarde biedt.”

In de vorige legislatuur was eerst een masterplan aangekondigd om de sportsite aan de Warande te hertekenen. “Eerst wordt gewerkt aan een analyseplan dat uitzoekt welke accommodatie er nodig is. In juni komen de resultaten binnen”, zegt Brans. “In december brengen we meerjarenplan uit. Tijdens die periode gaan we budgettaire knopen doorhakken.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer