Scholen in Diest weer vrijgegeven na bomalarm: “Hier is de kust veilig”

De 22 scholen van Diest zijn weer vrijgegeven en gaan morgen weer open. De politiezone Demerdal –DSZ zocht er woensdagmiddag naar mogelijke explosieven. “Tijdens de sweeping werd niets gevonden”, zegt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest).

3 De snuffelhond aan het werk bij de campus van De Prins.
Tom Van de Weyer De snuffelhond aan het werk bij de campus van De Prins.

De politie zette zo’n veertig agenten en twee snuffelhonden in tijdens het onderzoek, dat zo’n vijf uur duurde. Om 8.30 uur werden de 22 gebouwen ontruimd, nadat eerder die ochtend een bommelding was gevonden op een briefje in Westerlo. Er zou een bom ontploffen in een school in Aarschot, Diest of Westerlo.

De stad Diest, de politie en de scholendirecties namen het zekere voor het onzekere. De 8.500 leerlingen werden geëvacueerd naar diverse verzamelpunten. Dit verliep heel ordelijk en zonder paniek, getuigen directeurs. “We hebben de ouders verwittigd, die hun kinderen snel kwamen ophalen.” Rond 10 uur zorgde dit voor grote verkeersdrukte in Diest. Rond de middag waren alle leerlingen naar huis.

“Ik bedank de gemeentebesturen en politiediensten van Aarschot en Westerlo voor de samenwerking. Het onderzoek naar de melder van het bomalarm is in handen van het parket van Turnhout”, zegt De Graef. “Ik nodig de directies van de Diestse scholen uit op een overleg met mij en de politie.”

3 Politie bij de campus op het Weerstandsplein.
Tom Van de Weyer Politie bij de campus op het Weerstandsplein.
3 Leerlingen wachten bij Den Amer om te worden opgehaald.
Tom Van de Weyer Leerlingen wachten bij Den Amer om te worden opgehaald.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer