2 Bram J. (links) en Joachim D. (midden) bij het verlaten van de rechtbank.
Vertommen Bram J. (links) en Joachim D. (midden) bij het verlaten van de rechtbank.

Vandalen Vlooybergtoren moeten minstens 87.000 euro ophoesten en ze hebben nog vernielingen op hun kerfstok

De rechtszaak omtrent de brandstichting van de bekende Vlooybergtoren is vrijdag ingeleid voor de correctionele rechtbank in Leuven. De gemeente Tielt-Winge vraagt een schadevergoeding van 87.584 euro.

Broers Joachim (21) en Michael D. (25) uit Bekkevoort staan samen terecht met Olivier D. (31) uit Halen, Bram J. (19) uit Kortenaken en Wieland V. (37) uit Bekkevoort. Ze moeten zich verantwoorden voor opzettelijke brandstichting en deelname aan een strafbare vereniging. Vier van hen moeten zich ook verantwoorden voor onopzettelijke slagen aan Joachim D. Die laatste liep tijdens de brandstichting verwondingen op nadat de boel ontplofte. Het vijftal zette de Vlooybergtoren - in Vlaanderen bekend geworden door de serie Callboys - op 30 juni vorig jaar rond 1.30 uur in lichterlaaie met balen stro en benzine. Veertien uur na de inferno liep er bij de politie al een gouden tip binnen die naar de vijf vrienden leidde. De twee dertigers van de hoop moeten zich ook verantwoorden voor het vernielen van een jachthut in Bekkevoort twintig dagen voor de brandstichting. De jachthut zou eigendom zijn van een dokter uit de buurt. De arts stelde zich burgerlijke partij in de zaak. 

Ook de gemeente Tielt-Winge stelt zich burgerlijke partij en vraagt een schadevergoeding van 87.584 euro. Dat zijn de kosten voor de gedeeltelijke restauratie van de uitkijktoren. Het gerenoveerde monument met een hoogte van 11,28 meter en een lengte van 20 meter werd op 21 december vorig jaar ingehuldigd. Op 15 november volgen de pleidooien.

2
Bollen

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ingrid Charlier

    Niet meer dan normaal als je op die leeftijd niet meer verstand hebt moet je de gevolgen maar dragen.

  • Maxime Vanmaercke

    Super. Eigen schuld dikke bult.

Lees meer