Het slachthuis in Kortenaken verwerkt voornamelijk schapen.
Baert Marc Het slachthuis in Kortenaken verwerkt voornamelijk schapen.

Vuile messen, bijlen en zagen, schapen die na het kelen te vlug worden opgetrokken en afvalwater dat nooit had geloosd mogen worden: “Waarom is dit slachthuis in godsnaam nog open?”

Animal Rights verbolgen over “licht” vonnis rond herhaaldelijke inbreuken

De twee uitbaters van slachthuis Van Der Linden uit Kortenaken zijn elk veroordeeld tot 3 maanden cel en een boete van 3.000 euro voor een waslijst aan inbreuken in hun bedrijf. Gekeelde schapen werden bij bewustzijn opgetrokken richting de slachtbank. “Er zijn al voor minder zulke bedrijven gesloten”, reageert Els Van Campenhout van dierenrechtenorganisatie Animal Rights.

Tussen 2013 en 2018 kreeg het slachthuis Van Der Linden langs de Tiensestraat in Kortenaken verschillende malen controles van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) over de vloer. Meer dan eens werden inbreuken vastgesteld op voorschriften inzake hygiëne, temperatuurregeling en gebreken aan de infrastructuur. Maar ook de voorschriften op het dierenwelzijn werden niet gerespecteerd. Tijdens een controle op 26 februari 2014 stelde men vast dat schapen na het kelen te snel werden opgetrokken, waardoor ze nog bij bewustzijn waren. 

Het gaat hier niet alleen om overtredingen op het vlak van dierenwelzijn, maar er is ook een gevaar voor de volksgezondheid. In veel van die slachthuizen hangen camera’s maar die beelden worden nooit bekeken. Wij kunnen niet weten wat er zich achter die deuren afspeelt

Els Van Campenhout

De controles bleken weinig effect te hebben want iedere keer opnieuw werden er overtredingen vastgesteld. Van vuile gebruikte messen, bijlen en zagen tot personeelsleden die nonchalant omsprongen met hygiëneregels en bedrijfsafvalwater dat nooit had mogen geloosd worden. Er werd ook geen rekening gehouden met de reine en onreine zone in het slachthuis en vorig jaar stelde men nog vast dat bij 60 karkassen, van ouder dan 12 maanden, men had nagelaten het ruggenmerg te verwijderen. Een gevaar voor de voedselveiligheid. Op sommige karkassen werden zelfs uitwerpselen aangetroffen. 

Mea culpa

De uitbaters sloegen mea culpa tijdens hun proces. “Ondanks de strikte opvolging bleven de inbreuken zich herhalen. Die werden door beklaagden erkend. Als voornaamste oorzaak van de waslijst aan inbreuken werd een personeelstekort aangegeven”, noteerde de Leuvense rechter in het vonnis. Omdat de uitbaters jarenlang hardnekkig bleven verder doen en zich niet systematisch in regel stelden, konden ze niet rekenen op een gunstmaatregel. De vennootschap werd veroordeeld tot een boete van 9.000 euro. De twee zaakvoerders kregen ieder een celstraf van 3 maanden en een geldboete van 3.000 euro. Maar die straf is veel te licht volgens Els Van Campenhout van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. 

Izegem

“Eigenlijk zouden ze dat slachthuis meteen moeten sluiten. Het gaat hier niet alleen om overtredingen op het vlak van dierenwelzijn, maar er is ook een gevaar voor de volksgezondheid. In veel van die slachthuizen hangen camera’s maar die beelden worden nooit bekeken. Wij kunnen niet weten wat er zich achter die deuren afspeelt. De straffen hadden hier veel zwaarder moeten zijn. Het slachthuis in Izegem is nog altijd gesloten terwijl het hele proces nog loopt. Het gaat hier om zware inbreuken met een gevaar voor de voedselketen. Er zijn er al voor minder gesloten. Hopelijk krijgen ze binnenkort opnieuw een onaangekondigde controle over de vloer.”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Sidonne Devos

    Pure horror!!! Ik ben vegetariër en als ik dat nog niet was dan werd ik het nu meteen na al die verhalen van de werking in slachthuizen! Daar is niks menselijk meer aan en dat in deze moderne tijden.

Lees meer