Johan Verhaegen bij het klokje van zijn oven dat een beetje voor loopt.
Foto Kristien Bollen Johan Verhaegen bij het klokje van zijn oven dat een beetje voor loopt.

Waanrode is (even) voor op zijn tijd

HERSTELLING ELEKTRICITEITSCABINE ZORGT VOOR RARE NEVENEFFECTEN

In Waanrode gaat de tijd sinds begin oktober sneller dan elders. Dat heeft alles te maken het verplaatsen van een elektriciteitscabine in de Dorpsstraat door Infrax. "Sinds wij stroom krijgen van een stroomgroep lopen alle klokken die werken op de netspanning steeds voor", zegt Johan Verhaegen. "Een ander fenomeen is dat iedereen die stroom van die stroomgroep krijgt en ook zonnepanelen heeft, geen stroom meer aan het net kan leveren."

"We zijn de cabine waar de klant het over heeft inderdaad aan het renoveren", reageert Björn Verdoodt van Infrax. "Om de stroom naar onze klanten tijdens die werken niet te moeten onderbreken, plaatsen we een noodstroomvoorziening. Deze stroomgroep neemt tijdelijk de taak van de cabine over. De cabine wordt afgekoppeld van het net en de renovatiewerkzaamheden kunnen dan starten."


De noodstroominstallatie, die een honderdtal huizen in de omgeving van elektriciteit voorziet, staat er sinds 9 oktober. Sinds die datum lopen de klokjes van de verwarming en de oven van Johan voor op de normale tijd. "Ook bij de buren op de Grote Vreunte, in de Dorpsstraat en de Boterberg, lijkt het te spoken. Overal gaat de tijd te snel", zegt Johan met een glimlachje. "Op zich is dat niet zo dramatisch, maar in de buurt wonen heel wat oudere mensen. Aangezien er geen communicatie vanuit Infrax kwam, wisten die mensen niet wat het probleem was en hebben die een elektricien laten komen."

Inductiekookplaat

Bij een andere buurvrouw blijkt ook de nieuwe inductiekookplaat niet te werken en de zonnepanelen staan in alarmmodus. "Ik heb deze proberen te resetten, maar het probleem blijft zich stellen", zegt Johan, die een klachtenbrief naar Infrax stuurde. "Ik vind het jammer dat niemand op de hoogte gebracht is van deze werken. Daarnaast moeten leveranciers van groene stroom, mensen met zonnepanelen, een perfect gekeurde installatie hebben voordat zij mogen leveren. Alle puntjes en komma's moeten perfect in orde zijn. Dit geldt ook voor Infrax: 50Hz moet 50 Hz zijn en niet 51 Hz. Met het mooie weer van de voorbije dagen vragen we dan ook dat Infrax een schadevergoeding uitkeert."

1Hz hoger

"Het verhaal van de snellere klokken kan kloppen", zegt Björn Verdoodt. "Om onze noodgenerator te beschermen tegen de injectie van spanning door de zonnepanelen is de frequentie van de generator immers 1Hz hoger dan de gewone netfrequentie. Deze lichte verhoging koppelt de zonnepanelen automatisch af van het net en verhindert dat de zonnepanelen hun elektriciteit op het distributienet zouden brengen op het moment dat onze mensen aan die kabels aan het werken zijn. Dat zou immers erg gevaarlijk zijn. De 51 Hz is dus een geplande, zuivere veiligheidsmaatregel. Sommige klokken maken nog gebruik van de frequentie van het elektriciteitsnet als referentie om automatisch de correcte tijd weer te geven. Deze uurwerken kunnen dus inderdaad licht voorop gaan lopen."


Volgens Infrax voorziet de wetgeving geen financiële compensatie in dit geval, want er is geen sprake van een stroomonderbreking.

Veiligheid

"We doen er net alles aan om iedereen tijdens de werken correct van stroom te blijven voorzien. Dat de zonnepanelen tijdens zo'n dagen geen stroom aan het net kunnen leveren, is niet fijn, maar wel echt noodzakelijk voor de veiligheid van iedereen die aan de cabine en het stroomnet werkt", besluit Björn Verdoodt.

Lees meer