Het kleuterkamp vond plaats in de Negensprong in Everberg, maar na dag één werd het al stilgelegd omdat één van de ouders positief testte op het coronavirus.
vertommen Het kleuterkamp vond plaats in de Negensprong in Everberg, maar na dag één werd het al stilgelegd omdat één van de ouders positief testte op het coronavirus.

Burgemeester doet oproep nadat kleuterkamp stilgelegd werd door besmette ouder: “Ben je zelf ziek? Houd je kind dan thuis”

Betrokken moeder laat weten dat ze alle procedures volgde

Kortenbergs burgemeester Alexandra Thienpont roept haar inwoners op om bij het kleinste vermoeden van een coronabesmetting hun kinderen niet op kamp te sturen. Dat doet ze nadat de gemeente maandag het kleuterkamp Abracazebra na amper één dag stil moest leggen omdat de moeder van één van de kleuters positief testte op het coronavirus. De betrokken moeder zegt dat ze alle procedures volgde.

Maandag in de late namiddag kregen de ouders van de 45 kleutertjes die eerder op de dag aan de kleuterstage in gemeenteschool De Negensprong in Everberg begonnen waren te horen dat het kamp onmiddellijk stilgelegd werd omdat één van de ouders een positieve Covid-19-test aflegde. “De exacte omstandigheden kennen we niet, maar als je je laat testen op het coronavirus, stuur je je kind niet naar een kleuterkamp”, zegt burgemeester Alexandra Thienpont (CD&V).

Als we zouden beslissen om het kamp door te laten gaan tot we het resultaat van de test van het kind kennen, zouden we zeker twee dagen verliezen. Op die paar dagen tijd zou het virus zich met andere woorden als een lopend vuurtje onder de andere kinderen kunnen verspreiden

Burgemeester Alexandra Thienpont

De betrokken moeder laat echter weten dat ze alle procedures wel degelijk volgde. “We waren met vakantie in een groene zone, die bij onze terugkeer afgelopen weekend een oranje zone werd”, reageert ze anoniem. “Omdat ik zelf in de zorgsector werk, liet ik maandagochtend meteen een sneltest uitvoeren. Twee uur later bleek die test positief, waarna ik mijn dochter onmiddellijk van het kamp haalde. Of ik echt positief ben, is echter onzeker. Tijdens de eerste golf had ik al antilichamen, dus de kans is reëel dat deze sneltest vals positief is. Maar we speelden op zeker en haalden onze dochter van het kamp. Noch ik, noch mijn kind vertonen symptomen van Covid-19. We wachten nu nog op de resultaten van de testen bij mijn man en dochter.”

Nadat het meisje van het kamp gehaald werd, besliste de gemeente om de kleuterstage op dag één al meteen stil te leggen. “Als we zouden beslissen om het kamp door te laten gaan tot we het resultaat van de test van het kind kennen, zouden we zeker twee dagen verliezen. Het resultaat zou door het hoge aantal dagelijkse testen immers pas woensdag of donderdag bekend zijn. Op die paar dagen tijd zou het virus zich met andere woorden als een lopend vuurtje onder de andere kinderen kunnen verspreiden. Die kinderen zouden vervolgens hun eigen bubbel kunnen besmetten, waardoor je plots met een lokale broeihaard te maken krijgt.”

“Blijf in je kot”

De burgemeester laat nog weten dat de gemeente de betrokken ouder zal aanspreken op het feit dat ze haar kind naar het kamp stuurde ondanks dat ze een coronatest liet doen. Om die reden roept ze al haar inwoners op om waakzaam te blijven. “Voel je je ziek? Blijf dan thuis en laat je testen”, waarschuwt ze. “Zeker wanneer er een Covid-19-vermoeden is en je je laat testen, moet je in afwachting van het resultaat in je kot blijven. Ook wanneer het nieuwe schooljaar begint, is het belangrijk dat je je kind thuis houdt wanneer er een coronavermoeden in je omgeving is.”

De moeder betreurt dat de gemeente ondertussen nog geen contact met haar opnam. “Nu gaat men ervan uit dat er een coronavermoeden was, terwijl ik me vrijwillig liet testen omdat ik terugkeerde van vakantie. Jammer dat men onze kant van het verhaal nog niet kent.”

De gemeente zal naar aanleiding van dit voorval nog extra sensibiliseren rond het coronavirus.

Lees meer