Exclusief voor abonnees

Dries Van Langenhove (Vlaams Belang): “Ik heb al meer afval geruimd dan Anuna en Calvo samen”

Lijsttrekker voor de Kamer trekt ten strijde tegen het establishment

Opgejaagd door een ophefmakende Pano-reportage, maar aangemoedigd door een leger jonge aanhangers stapt Schild & Vrienden-voorman Dries Van Langenhove (26) de politieke arena in. Van Langenhove zit niet verlegen om een ongezouten mening of uitspraak. “Ik zeg de dingen hoe ze zijn, wars van taboes. En nee, ik ga mijn stijl niet aanpassen.”

5 Dries Van Langenhove.
Baert Marc Dries Van Langenhove.

Uit de talrijke schooldebatten van de voorbije weken blijkt dat een groep jonge mensen wel oor heeft naar het verhaal van Dries Van Langenhove. “De situatie waarin onze jeugd zich nu bevindt, is dan ook niet rechtvaardig”, zegt hij. “Wij zitten opgezadeld met een vervuild leefmilieu, een gigantische staatsschuld en daarbovenop een onoplosbaar massamigratievraagstuk. De politiek heeft altijd maar gedacht dat de volgende generatie het wel zal oplossen. Wel kijk, ik bén de volgende generatie. Wij zijn de laatste generatie die de problemen kan oplossen vooraleer ze helemaal onoplosbaar zijn. Ik heb altijd de stem vertolkt van de stille meerderheid. Net daarom vond ik het noodzakelijk om de stap naar het parlement te zetten.”

Was vroeger dan alles zo veel beter?

“Ik ben ervan overtuigd dat de sociale cohesie vroeger groter was. Die hechte familiewaarden werden de voorbije decennia vernietigd. De staat heeft de familie vervangen als sociaal instituut en dat is een slechte evolutie. Op dat vlak was het vroeger wel beter.”

U bent kandidaat voor Vlaams Belang, maar volwaardig lidmaatschap is niet aan de orde. Waarom niet?

“Ik sta nogal op mijn onafhankelijkheid, daarom heb ik nooit overwogen om me een lidkaart aan te schaffen. In Schild & Vrienden zitten overigens ook jongeren die actief zijn bij N-VA, CD&V en Open Vld. Een lidkaart zou mijn positie als woordvoerder en oprichter in het gedrang brengen.”

N-VA is ons na die Pano-reportage meteen beginnen afschieten terwijl uiteindelijk bleek dat de publieke opinie helemaal niet zo negatief stond tegenover ons. Het was een communicatieblunder van N-VA, een paniekreactie zeg maar

Dries Van Langenhove

Waarom geen kandidaat bij N-VA? Schild & Vrienden verzorgde toch al de beveiliging van Theo Francken tijdens zijn toespraken?

Je hebt 23% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

  • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
  • Slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu

18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jean CLAUDE Ahn

    Jatenlang had e Vlaalse jeugd geen degelijke woordvoerder. Nu verschijnt een onafhznkelijke leider, wars van alle huichelarij en "correct denken" en hij oogst succes bij studenten en scholieren. Dit is wel het duudekijkste bewijs dat de jeugd zich voor politiek het openbaar goed - res publica zich inzet.

  • Peter Berg

    Staat op lijst VB maar is onafhankelijk. Ik stem dus op de nr2.

Lees meer