2 Steve Bruijns met zijn dochtertje Louise, die nu zonder hem moet opgroeien.
Vertommen Steve Bruijns met zijn dochtertje Louise, die nu zonder hem moet opgroeien.

Familie slachtoffer verbolgen na lichte straf voor dronken doodrijder: “Om iemand te vermoorden koop je beter bestelwagen dan geweer”

F.P. (44) werd woensdag in de politierechtbank veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan de helft met vijf jaar uitstel. De man reed op 28 november 2017 onder invloed van alcohol Steve Bruijns (27) uit Meerbeek aan op de Haachtsesteenweg in Melsbroek. F.P. reed bovendien door het rood aan een te hoge snelheid. Steve stierf ter plaatse. De mama van Steve, Claudine Wouters (52), reageert woedend. “Die man komt er wellicht vanaf zonder celstraf, terwijl mijn kleindochter Louise (4) zonder papa moet opgroeien”, klinkt het.

2 De brokstukken van de motor lagen verspreid over de weg.
Dieter Nijs De brokstukken van de motor lagen verspreid over de weg.

“Dit is een enorm zware klap voor onze familie. Wij hebben na de uitspraak meer dan een uur samen aan tafel gezeten en gewoon niets gezegd. Er víel ook niets te zeggen. Wij hadden vertrouwen in het Belgische gerecht, maar dat blijkt onterecht. Er worden meer eieren gelegd onder wegpiraten en verkeerscriminelen dan onder de nabestaanden van slachtoffers. Er werd ons acht maanden lang niet verteld geweest wat er precies gebeurd is. Ondertussen heb ik mijn zoon moeten begraven, zonder iets van informatie. Wij zijn aan ons lot overgelaten”, meent Claudine.

Die noodlottige dinsdagavond 28 november 2017 reed Steve met zijn nieuwe motor van zijn huis in Meerbeek naar zijn werk bij koeriersbedrijf DHL in Melsbroek. Op de Haachtsesteenweg in Melsbroek werd Steve gegrepen door een bestelwagen. Achteraf blijkt dat de bestuurder van de Opel Vivaro, F.P., een 44-jarige sergeant-majoor van het leger en preventieadviseur van het militair ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek, te snel en onder invloed reed én het rood licht negeerde. Daarnaast werd F.P. veroordeeld voor vluchtmisdrijf.

1,91 promille

De feiten die F.P. ten laste werden gelegd, waren dan ook niet mals. De man had op het moment van de botsing 1,91 promille op en zou 110 kilometer per uur gereden hebben in plaats van de toegestane 70. Het licht stond ondertussen al zes seconden op rood. F.P. beweerde eerder dat zijn remmen het niet deden, maar het tegendeel blijkt uit het verkeerskundig dossier. Zijn Opel Vivaro kwam 400 meter verder pas tot stilstand. De man zou die bewuste dinsdag omstreeks 12 uur begonnen zijn aan het korpsdiner van het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek. Daar werd eerst een glas cava gedronken. Tijdens de maaltijd volgden nog twee Karmelieten en enkele pilsjes. Daarna zouden nog heel wat pilsjes volgen.

Als je als militair preventieadviseur te snel en onder invloed rijdt, een rood licht negeert en mijn kind dood op het asfalt laat liggen, is dat moord. Ik kan er niet bij dat die man er zonder straf van afkomt. Want voor mij is dit geen straf

Claudine Wouters (52)

Discussie

Nadien vertrok de man met zijn vrouw vanuit Neder-Over-Heembeek naar hun woonplaats in Boortmeerbeek. In de wagen zou een discussie ontstaan zijn omdat de dame met andere mannen had gedanst. “Heeft die man daarom te snel gereden? En zoveel gedronken? En waarom heeft hij geen hulp geboden? Dat zijn vragen die blijven. Als je als militair preventieadviseur te snel en onder invloed rijdt, een rood licht negeert en mijn kind dood op het asfalt laat liggen, is dat moord. Ik kan er niet bij dat die man er zonder straf van afkomt. Want voor mij is dit geen straf. Wellicht moet hij nooit naar de cel en kan hij elke dag televisie kijken en boeken lezen, terwijl hij - met een enkelband - zijn kinderen ziet opgroeien. Je koopt beter een bestelwagen dan een geweer om iemand te vermoorden”, besluit Claudine.

Naast dertig maand celstraf waarvan de helft met vijf jaar uitstel, werd het rijbewijs van F.D. voor vijf jaar ingetrokken en moet hij een geldboete van 4.800 euro betalen, waarvan de helft met uitstel.

42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Claudine Wouters

    Mr Jos Boesmans : ivm uw reaktie ‘Hier komt hij bij het leger zo maar niet mee weg’ : we vragen ons al 17 maanden af wat het belgisch leger gaat ondernemen tegen degelijk ‘voorbeeldig’ element... we hebben er nog steeds het raden naar ... blijkbaar mag dat niet geweten worden ...

  • marie claire knaepkens

    levenslang cel en levenslang rijverbod is nog te weinig

Lees meer