9 Het iconische beeld: een gevangenismedewerker ligt tijdens de vlucht op de motorkap. De drie gijzelnemers krijgen een vrijgeleide in hun BMW.
ISOPIX Het iconische beeld: een gevangenismedewerker ligt tijdens de vlucht op de motorkap. De drie gijzelnemers krijgen een vrijgeleide in hun BMW.

Exclusief voor abonnees

Hoe drie topgangsters zorgen voor een van de spectaculairste ontsnappingen in de Belgische geschiedenis: “Als er op ons wordt geschoten, is het beter dat we nuchter zijn, zodat ze meteen kunnen opereren”

Op 3 mei 1993 staat het land in rep en roer. Na een – waarschijnlijk georchestreerde – muiterij in de gevangenis van Sint-Gillis weten drie topgangsters te ontsnappen. En dat doen ze in stijl. Terwijl buiten 39 zwaarbewapende agenten van de speciale eenheden hen opwachten, kidnappen Philippe Lacroix, Basri Bajrami en Kapllan Murat de topman van het gevangeniswezen. In een zware BMW laveren ze tussen de hulpdiensten met een gijzelaar op de motorkap hun vrijheid tegemoet. Vijf carjackings en een homejacking later belanden de drie criminelen bij een aspergeboer en zijn vrouw in Baal.

In deze nieuwe zomerreeks leest u alles over de strafste misdaadverhalen van de laatste 50 jaar.

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

Lees meer