De opvallende blauwgroene kleur die in landwegen aangetroffen werd, is geen vergif. Het gaat om een nieuwe manier van hydraulisch inzaaien.
Vertommen De opvallende blauwgroene kleur die in landwegen aangetroffen werd, is geen vergif. Het gaat om een nieuwe manier van hydraulisch inzaaien.

Neen, de gemeente heeft geen vergif gegooid: blauwgroen smurrie is gevolg van nieuwe manier van inzaaien

“Heeft iemand hier nu vergif gegooid?” Het was hét gespreksonderwerp deze week in Kortenberg nadat heel wat inwoners en wandelaars een blauwgroene emulsie in voetwegen aangetroffen. Nodeloze paniek, zo blijkt, want gaat om het gevolg van een nieuwe en zeer doeltreffende manier van inzaaien.

De telefoon van schepen Stef Ryckmans (Open Vld) stond de voorbije dagen roodgloeiend. Verontruste inwoners en wandelaars dachten immers dat er op grote schaal vergif gegooid werd op verschillende plaatsen in de gemeente. “Maar ik kon iedereen meteen geruststellen, want het gaat helemaal niet om vergif”, aldus Ryckmans. “We hebben namelijk gekozen voor de techniek van hydraulisch inzaaien. Bij die techniek wordt een mix gemaakt van graszaden, vezels en andere meststoffen, die vervolgens in een tank met water worden gemengd zodat de emulsie gespoten kan worden. Die emulsie heeft een onnatuurlijke blauwgroene kleur, wat voor de nodige verwarring zorgde in onze gemeente. Maar er is dus helemaal niets aan de hand.”

Het voordeel van hydraulisch inzaaien is dat grote oppervlakten, maar ook heuvelachtige of ongelijke terreinen zoals bermen of beken accuraat en snel ingezaaid kunnen worden. De kans op een mislukte bezaaiing door zware regenval is bijna onbestaande omdat de speciale emulsie een ideale en vaste basis vormt voor graszaden. Na een week beginnen de zaden al te kiemen en na drie tot vier weken is het gras klaar om gemaaid te worden.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer