3 Theo Francken.
Baert Theo Francken.

Exclusief voor abonnees

Theo Francken (N-VA): “Ik wil een burgerschapsproef invoeren. Bewijzen dat je echt wel lid wil worden van de club”

Ondanks alle brandjes heeft Lubbeekse lijsttrekker Federaal Parlement zijn strijdlust niet verloren

Theo Francken (41) uit Lubbeek was de voorbije jaren niet weg te denken uit de Belgische politiek. Als staatssecretaris voor Asiel en Migratie werd hij geconfronteerd met de grootste migratiecrisis sinds WOII. Populariteit was zijn deel, maar het N-VA-kopstuk lag ook zwaar onder vuur, niet in het minst voor zijn directe communicatiestijl. Ondanks alle brandjes heeft Theo Francken zijn strijdlust niet verloren en wil hij een topscore neerzetten als federaal lijsttrekker in Vlaams-Brabant.

“De peilingen geven een licht verlies aan voor N-VA, maar dat is niet per definitie slecht”, steekt Theo Francken meteen van wal. “Het geeft ons de motivatie om het nog beter te doen. We moeten absoluut 30 % halen of we zitten met Kristof Calvo (Groen) als premier. En dus met een tsunami aan taksen, migranten en cultuurrelativisme. Als je het programma van Groen leest dan zie dingen zoals hoofddoeken aan het loket en burkini’s in de zwembaden. En dan heb je ook nog de maatregelen voor bedrijfswagens en de vermogensbelasting. N-VA kiest voor een ander bestuur met een focus op migratie, economische hervorming en veiligheid.”

Een politiek huwelijk met Groen lijkt uitgesloten…

“Er worden de laatste dagen heel wat veto’s uitgesproken, maar ik doe daar niet aan mee. Michel opnieuw als premier? Wel, ik heb misschien veel slechte karaktertrekken, maar rancuneus ben ik niet. Ik geraak perfect door één deur met Charles Michel, ook na de situatie met het Marrakech-pact.”

We moeten absoluut 30 % halen of we zitten met Kristof Calvo (Groen) als premier. En dus met een tsunami aan taksen, migranten en cultuurrelativisme. Als je het programma van Groen leest, dan zie dingen zoals hoofddoeken aan het loket en burkini’s in de zwembaden. En dan heb je ook nog de maatregelen voor bedrijfswagens en de vermogensbelasting... Hij kan trouwens geen enkele bestuurservaring voorleggen. Die man heeft zelfs nog nooit een wagen bestuurd. En hij wil premier worden? Komaan zeg!

Is dat ook het geval met Maggie De Block (Open Vld) na haar kritiek op uw aanpak als staatssecretaris?

“Ja, ik kan zeker nog door één deur met Maggie. Maar wat ik niet begrijp is dat ze nog vóór mijn ontslagbrief getekend was al communiceerde dat het op mijn kabinet en departement chaos was en dat ik een onmenselijk beleid voerde. De 4,5 jaar daarvoor gaf ze soms tips en bij momenten zelfs een schouderklopje. Eerlijk? Ik was er niet goed van toen ik haar kritiek hoorde. Ik heb nooit een slecht woord of opmerking gemaakt over het beleid van Maggie De Block als staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Misschien wil ze zich gewoon opnieuw in de strijd werpen want Open Vld heeft in oktober kloppen gekregen.”

Kritiek is u niet vreemd. Hoe gaat u daar mee om?

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

  • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
  • Slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu

27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Leo Peeters -Duym

    Francken, kopstuk van de partij die de fanatiekste voorstander is van het VB-cordon zegt: "Ach, het is bij elke verkiezing allen tegen N-VA.” De splinter en de balk, nietwaar? -- Bovendien: kiezen voor het cordon is kiezen voor links of onbestuurbaarheid, en vooral een keuze tegen Vlaanderen en onze eigen centen (en onze eigen mensen), met dank aan de hypocriete N-VA.

  • Eddy DESMET

    Hoe dom en kortzichtig een politicus toch kan zijn ! En dat type mensen wordt minister of staatssecretaris … Niet echt om trot over te zijn.

Lees meer