3 Shanty zat als passagier in de Opel. Ze overleefde de klap niet.
Vertommen Shanty zat als passagier in de Opel. Ze overleefde de klap niet.

Trucker in beroep vrijuit voor dodelijk ongeval met Shanty (17)

De Litouwse trucker, die mee terecht stond voor het dodelijk ongeval waarbij de 17-jarige Shanty Houthuys het leven liet, gaat in beroep vrijuit. De tiener uit Kortenberg verongelukte in 2015 langs de E314 in Herent toen de auto, waarin ze als passagier zat, op de geparkeerde truck knalde.

De Litouwer V.S. parkeerde zijn tientonner op 24 oktober 2015 ’s avonds op de pechstrook om zijn rij- en rusttijden te respecteren. Tim G. (27) uit Erps-Kwerps reed met zijn boezemvriendin Shanty die avond hetzelfde traject. Ze kwamen van een verjaardagsfuif en waren op weg naar een ander feestje in Erps-Kwerps van volleybalclub Sterko, waar ze samen lid waren. Terwijl Shanty op haar nieuwe gsm tokkelde, dommelde G. eventjes in. Op de E314 week hij van zijn baanvak af en reed hij op de geparkeerde vrachtwagen. Shanty overleed ter plekke. De vrachtwagenchauffeur verklaarde aanvankelijk nog dat hij gestopt was omdat hij dacht pech te hebben, maar achteraf bleek dat de man er gewoon een rustpauze hield. De Litouwer daagde niet op in de rechtbank. 

Geen schuld

Voor de procureur in eerste aanleg trof de vrachtwagenbestuurder geen schuld, omdat de vier richtingaanwijzers knipperden en de weg voldoende verlicht was. De aanklager was van oordeel dat de twintiger de vrachtwagen altijd had moeten zien. “Het was zelfs vermijdbaar geweest als hij niet geprobeerd had tegen de vermoeidheid te vechten”, verduidelijkte de procureur op het proces. Ze vroeg slechts een “milde toepassing van de strafwet” voor de parkeerovertreding. Maar de politierechter oordeelde anders in zijn vonnis en achtte de trucker wel medeverantwoordelijk voor het fatale ongeluk. De rechter herkwalificeerde de feiten van ‘foutief parkeren’ naar ‘onopzettelijke doding’. De Litouwer kreeg bij verstek drie maanden cel met uitstel, een rijverbod van zes maanden voor de helft met uitstel en een geldboete. Maar de herkwalificatie van de feiten bleek wettelijk niet toegelaten. De Litouwer tekende verzet aan, maar dat werd door de dezelfde politierechtbank onontvankelijk verklaard. 

3 Shanty Houthuys (17) kwam om toen de wagen waarin zij als passagier meereed op een geparkeerde truck op de E314 botste.
Vertommen Shanty Houthuys (17) kwam om toen de wagen waarin zij als passagier meereed op een geparkeerde truck op de E314 botste.

Beroep

Daarop ging de trucker in beroep waardoor de zaak opnieuw behandeld werd voor de correctionele rechtbank. Daar oordeelde de rechter dat er effectief moest worden teruggegrepen naar de oorspronkelijke kwalificatie van ‘foutief parkeren’. “De herkwalificatie mag evenwel geen wijziging van de feiten inhouden”, aldus de beroepsrechter. Maar de tenlastelegging ‘foutief parkeren’ bleek tijdens het nieuwe proces verjaard, waardoor de trucker nu volledig vrijuit gaat. De burgerlijke partijen kunnen zo ook geen schadevergoeding meer eisen van de trucker. 

G., de bestuurder van de wagen, berustte in zijn lot. Hij kreeg van de rechter in eerste aanleg drie maanden cel met uitstel en een geldboete van 1.200 euro waarvan 300 euro met uitstel. Het rijverbod van zes maanden was voor de helft effectief. De vier verplichte examens voor het halen van zijn rijbewijs moest hij allemaal hernemen. 

3 De auto boorde zich op de linker achterhoek van de vrachtwagen.
Vertommen De auto boorde zich op de linker achterhoek van de vrachtwagen.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dennis Andersen

    Eigenlijk een correcte situatie. De vrachtwagen mocht daar niet parkeren, maar hij kon daar ook met panne gestaan hebben en er is geen reden om daar dan op te knallen. Enige reden is het in slaap vallen van de bestuurder.

Lees meer