3 Pendelen met VTM.
Karolien Coenen Pendelen met VTM.

De Ronde van Freek in Kortessem: 83% inwoners Kortessem is verknocht aan auto

Nergens in Vlaanderen stappen de inwoners vaker in hun auto dan in Kortessem. Maar liefst 83% van de inwoners zit heel vaak in de wagen. Joke Spildooren brengt alle dagen haar twee kindjes met de auto naar school. “Veel te gevaarlijk met de fiets”, zegt ze.

Freek Braeckman hield donderdagochtend halt aan de Aseindestraat in Kortessem. Hij volgde Joke Spildooren en haar twee kindjes van 4 en 7 op weg naar school. Met de auto. “Het is maar enkele minuten fietsen, maar veel te gevaarlijk om met de fiets naar school te moeten”, vindt Joke. Haar kinderen volgen les aan de Klok op de Daaleindestraat (N76) “De school ligt langs een gewestweg, waar ook nog eens zeer veel parking is voorzien. Zowat iedereen brengt zijn kinderen net om die reden met de auto naar school.”

“Het fietspad is niet gescheiden van de rijweg, en enkel aangeduid met stippellijntjes. Met een kind van 4 achterop en van 7 vlakbij, riskeer ik die route niet.”

Fiets naar werk

Maar zodra de kindjes zijn afgezet, rijdt Joke niét zomaar verder met haar wagen naar het werk. Nee, ze rijdt weer naar huis om de auto in te wisselen met de fiets. “Ik moet toegeven dat het ooit anders was. Maar ik laat mijn boekentas nu bewust thuis zodat ik moét terugkeren. Ik werk op de Universiteit en kan dus via het fietsroutenetwerk probleemloos naar Diepenbeek. Tien heerlijke kilometers, ik kom bijna geen wagens tegen. De enige file die ik soms ervaar, is die van overstekende koeien.”

Freek zelf begreep de redenering van Joke helemaal.

3 Pendelen met VTM.
Karolien Coenen Pendelen met VTM.

Meer weten over de Ronde van Freek? https://www.derondevanfreek.be/

3

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer