3 Het kunstwerk werd maandag aan het Sint-Trudo Ziekenhuis geplaatst.
Mine Dalemans Het kunstwerk werd maandag aan het Sint-Trudo Ziekenhuis geplaatst.

Tom Herck (35) creëert gigantische kandelaar met 33 brievenbussen aan Sint-Trudo Ziekenhuis: “Steun bij onzekerheid en verlies”

Sint-Truiden is in de coronacrisis één van de ergst geteisterde steden in Europa. De 35-jarige kunstenaar Tom Herck wil de Truienaren steunen bij gevoelens van onzekerheid en verlies. Hij creëerde een gigantische kandelaar van 4,5 meter hoog. Die wordt voorzien van 33 brievenbussen waarin warme berichtjes zullen worden opgenomen. Vanaf maandag wordt het kunstwerk met behulp van een hijskraan geplaatst aan het Sint-Trudo Ziekenhuis.

De kandelaar is een werk met een diameter van zes meter en een gewicht van duizend kilo. Daarom moest er een hijskraan van 25 meter hoog worden ingezet om het werk te plaatsen. In totaal bevat de kandelaar drie ringen die elk anderhalve meter van elkaar verwijderd zijn, een verwijzing naar de regelgeving rond ‘social distancing’. Het aantal brievenbussen (33) is dan weer een indicatie voor het aantal menselijke ruggenwervels. De zorgsector wordt immers weergeven als de ruggengraat van deze moeilijke tijd. 

3 De kandelaar met drie ringen zal maandag met een hijskraan aan het ziekenhuis worden geplaatst.
RV De kandelaar met drie ringen zal maandag met een hijskraan aan het ziekenhuis worden geplaatst.

Teken van hoop

Herck roept op om via sociale media en mail zoveel mogelijk steunberichten achter te laten. Die zullen worden geprint en op dag acht in de brievenbussen worden gestoken. Die achtste dag zullen ook de kaarsen op de kandelaar aangestoken worden. Een dag later worden de documenten uit de brievenbussen gehaald en overgedragen aan het personeel en de directie van het ziekenhuis. Zowel de kaarsen als de brieven gelden als een teken van hoop. Het project krijgt dan ook de titel ‘The message is light’.

3 Er moest een hijskraan van 25 meter hoog worden ingezet om het werk te plaatsen.
Mine Dalemans Er moest een hijskraan van 25 meter hoog worden ingezet om het werk te plaatsen.

Emotionele band met ziekenhuis

De kandelaar wordt door Herck gratis aan Sint-Truiden aangeboden. Hij heeft een emotionele band met het Sint-Trudo Ziekenhuis. Zijn moeder Nicole Swennen werkte er sinds haar 13de als schoonmaakster, tot ze op 62-jarige leeftijd – één maand voor haar pensioen – de diagnose ALS kreeg. In 2017 overleed ze aan de ziekte. Twee jaar later droeg Herck zijn project ‘Last Words’ in het ziekenhuis op aan zijn mama.

“Covid-19 brengt angst maar ook hoop op verandering voor mens en milieu”, vertelt Herck. “We hebben geleerd snel anderen te helpen, problemen op te lossen en voorbereid te zijn op offers om onze samenleving te helpen. In tijden zoals deze kunnen we laten zien uit welk hout we gesneden zijn.”

Het branden van de kaarsen staat gepland op 18 mei bij het vallen van de avond, de overhandiging van de brieven op 19 mei. 

Berichten sturen kan vanaf maandag 11 mei tot en met 17 mei via tomherck@gmail.com. Je kan ook berichten plaatsen op de daarvoor voorzien aangemaakte post via Facebook (www.facebook.com/hercktom) of Instagram (www.instagram.com/tom.herck).

Lees meer