Tot vijf jaar cel voor duo drugsdealers en hun vriendinnen

Nederlander M. (38) en zijn kompaan T. (37) uit Lanaken werden veroordeeld tot vier en vijf jaar cel en een boete van 24.000 euro elk omdat ze grote hoeveelheden drugs . Een som van 430.000 euro werd verbeurdverklaard.

De rechtbank van Tongeren.
Mine Dalemans De rechtbank van Tongeren.

M. en T. hebben al meer dan twintig strafrechtelijke veroordelingen achter hun naam. Tussen 1 juli 2016 en 3 oktober 2017 verkochten ze — al dan niet samen — speed, cannabis, cocaïne, ketamine, amfetamines en GHB. “Zowat alle drugs die er op de markt te verkrijgen zijn”, aldus de aanklager. T. produceerde ook zelf GHB in een garagebox in Lanaken. 

De drugshandel kwam aan het licht toen het voertuig van hoofdbeklaagde M. op 22 september 2017 in Hasselt door de politie naar de kant gehaald werd. In de auto lag een tas met daarin drie kilogram amfetamines, ruim 4.000 euro cash, en een geladen pistool. In de koffer bleek nog een tweede vuurwapen te liggen. Maar volgens de advocaat van M. was die controle niet rechtsgeldig. “Waarom hebben ze net zijn voertuig gecontroleerd? Hij begin enkele verkeersovertredingen, maar dat rechtvaardigt zo’n controle nog niet.” De rechtbank oordeelde dat de controle van het voertuig wel degelijk gegrond was.

Handel vanuit de cel

M. bleek gekend te staan voor drugsfeiten, bedreigingen en doodslag, en werd ter plaatse opgepakt. “Dat verontrustte de andere bendeleden, maar M. bleef hen sturen vanuit de gevangenis”, vervolgde de aanklager. “Hij schakelde ook zijn vriendin in om de handel voort te zetten.”

Vijf vriendinnen uit Kortessem, Lanaken en Peer werden ook veroordeeld tot celstraffen van twaalf maanden tot drie jaar, voornamelijk voor de handel in amfetamines en het bezit van cocaïne, ketamine en speed. “Eén van hen breidde haar handel zelf verder uit. Via telefoontap hoorden we dat ze zelfs fier was toen ze er ‘twee dikke klanten bij had’, en acht tot tien kilo speed kon leveren via dj’s in Genk.” De vrouwen moeten ook elk een boete van 8.000 euro betalen. 

Naast de geschatte winst van 430.000 euro sprak de strafrechter ook de verbeurdverklaring uit van bijna drie kilogram amfetamines, net geen honderd xtc-pillen, negen gsm’s, vijf auto’s en de in beslag genomen wapens.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer