Machteld Cambier doet boodschappen met het 1-2-3 boekje. Ze koopt appelen, om witloofsoep met appel te maken, aan een kostprijs van maar 1 euro per persoon.
Foto Mesdag Machteld Cambier doet boodschappen met het 1-2-3 boekje. Ze koopt appelen, om witloofsoep met appel te maken, aan een kostprijs van maar 1 euro per persoon.

'Aan tafel in 1-2-3 euro' wordt uitgebreid

STAD EN COLRUYT DELEN NU RECEPTEN GOEDKOPE MAALTIJDEN UIT AAN ALLE KANSARME GEZINNEN

Het 'Aan tafel in 1-2-3 euro'-project van de stad Kortrijk en supermarkt Colruyt wordt uitgebreid. Bij dat project kregen 144 geselecteerde gezinnen sinds begin dit jaar foldertjes met recepten om voor 1, 2 of 3 euro een gezonde maaltijd te bereiden. Voortaan kunnen alle Kortrijkse inwoners die het financieel moeilijk hebben zich inschrijven. Colruyt wil het project ook in andere steden en gemeenten starten.

Begin dit jaar sloegen het OCMW Kortrijk en warenhuisketen Colruyt de handen in elkaar voor het 'Aan tafel in 1-2-3 euro'-project. 144 gezinnen, die zich zelf hadden ingeschreven en die door het OCMW geselecteerd werden, kregen de voorbije maanden tweewekelijks een receptenboekje thuis gestuurd van Colruyt. In elk boekje staan er zes gemakkelijke en kindvriendelijke recepten en bijhorende boodschappenlijstjes voor gerechten die voor amper 1, 2 of 3 euro per persoon klaargemaakt kunnen worden.


"We merken dat mensen die het financieel moeilijk hebben, er vaker ongezonde eetgewoontes op na houden", vertelt OCMW-voorzitter Philippe De Coene. "Met het 'Aan tafel in 1-2-3 euro'-project willen we hen een duwtje in de goede en de gezonde richting geven."

10.000 gezinnen

"Het project was een enorm succes", klinkt het bij de initiatiefnemers. "De reacties die we binnen kregen, toonden dat we ons doel niet voorbij schoten", zegt De Coene. "'Ik eet minder fastfood', 'het heeft mij geholpen om vaker te koken', 'speciale dingen hoeven niet duur te zijn", 'dankzij het boekje ben ik erin geslaagd met weinig geld een gezonde maaltijd op tafel te zetten'. We zijn echt tevreden met wat het project heeft losgemaakt bij alle gebruikers."


Daarom wordt het project nu ook opengetrokken naar alle inwoners in Kortrijk, naar schatting ruim 10.000, voor wie het financieel niet altijd even gemakkelijk gaat. "Niet alleen gezinnen die aangewezen zijn op een leefloon of een verhoogde tegemoetkoming, het kunnen ook gezinnen zijn waarbij de kostwinners een gewone job hebben, maar waar op het einde van de maand niets meer overblijft."

Zekerheid

Als de deelnemers aan het project in de twee weken dat het receptenboekje geldig is boodschappen doen, dan zijn ze zeker dat de rekening nooit méér is dan de 1, 2 of 3 euro in het boekje, ook al is er net een prijsverhoging of weegt hun stuk groente of fruit net iets meer dan in het recept. "Hun Extrakaart verrekent dat prijsverschil meteen", zegt Wim Verbesselt, coördinator van het project bij Colruyt. "Zo hoeven ze zich geen zorgen te maken dat de rekening hoger zal zijn of dat andere klanten iets zouden merken."


Het project zal ook in andere steden en gemeenten ingevoerd worden. Machteld Cambier, een alleenstaande mama, is alvast gewonnen voor het project. "Ik was echt benieuwd of ze die belofte wel zouden kunnen waarmaken, maar écht wel. Het zijn best wel originele maaltijden: witloofsoep met appel voor 1 euro, groentepannenkoeken met plattekaas voor 2 euro en waterzooi met kabeljauw voor 3 euro. Ik was zelf al wel iemand die graag in de keuken stond, maar ik ben zeker dat dit boekje anderen, die nóg meer moeten rekenen en tellen dan wij, echt aan het koken zijn geslagen door dit project."

Lees meer