2 Bezoekers vanaf 12 jaar moeten sinds een maand verplicht hun identiteitskaart laten controleren in het zwembad Weide.
Henk Deleu Bezoekers vanaf 12 jaar moeten sinds een maand verplicht hun identiteitskaart laten controleren in het zwembad Weide.

Acht overtreders na één maand controles in zwembad Weide: amper 0,023 procent op zwarte lijst

De Safe Swim Zone in het zwembad Lago Weide werpt vruchten af. Wie zich misdraagt in het zwembad, mag drie maanden niet binnen. Er waren sinds de opstart een maand geleden 8 overtreders, op een totaal van 35.000 bezoekers. Dat is 0,023 procent. “Het is dus helemaal niet zo erg als sommigen beweren”, zegt centrummanager Elewin Werbrouck, verwijzend naar het Vlaams Belang.

Bezoekers van het zwembad Lago Weide op het Mandelaplein moeten sinds een maand altijd hun identiteitskaart mee hebben, vanaf 12 jaar. Wie geen eID bij zich heeft, mag niet binnen. Wie weigert om zijn eID te laten scannen met een ID-kaartlezer, mag ook niet binnen. Volgens Lago niet om bezoekers te pesten, maar om hen net een veilig gevoel te geven. Want wie zich misdraagt in het zwembad, komt op een zwarte lijst en krijgt een toegangsverbod van drie maanden. Als amokmakers hun identiteitskaart laten inscannen aan de ingang, ziet de kassierster een rood licht. Er staan na een maand welgeteld 8 op een totaal van goed 35.000 bezoekers op die zwarte lijst. Dat is 0,023 procent. “Het is dus totaal onjuist om te zeggen dat er veel amok wordt gemaakt in het zwembad”, zegt centrummanager Elewin Werbrouck. “Het is dus helemaal niet zo erg zoals sommigen laten uitschijnen. Cijfers liegen niet”, aldus Elewin Werbrouck, die zo naar het Vlaams Belang verwijst. Die partij maakte de voorbije weken met enkele leugenachtige berichten op Facebook de problemen veel groter dan ze zijn.

Het is totaal onjuist om te zeggen dat er veel amok wordt gemaakt in het zwembad. Het is helemaal niet zo erg zoals sommigen (Vlaams Belang, red.) laten uitschijnen. Cijfers liegen niet.

Centrummanager Elewin Werbrouck
2 Elewin Werbrouck aan de ligweide van het zwembad.
Peter Lanssens Elewin Werbrouck aan de ligweide van het zwembad.

Cannabis

De 8 mensen die nu op de zwarte lijst staan bezondigden zich de voorbije maand in groepjes aan de volgende feiten: cannabis roken op de ligweide, de redders niet willen gehoorzamen (twee keer) en het stelen van schoenen. Vier gevallen dus. Te betreuren, maar ze wegen niet door op goed 35.000 bezoekers. “Het overgrote deel van de bezoekers heeft er niets van gemerkt”, gaat Elewin Werbrouck verder. “En de dertien personen die zich misdroegen waren trouwens zeker niet allemaal vreemdelingen. Er zaten ook autochtonen bij. Bovendien: nog zwaardere incidenten zoals ongewenste aanrakingen en aanrandingen zijn er niet in het zwembad van Lago in Kortrijk. Het valt dus allemaal erg goed mee. Dat willen we toch even duidelijk maken na alle heisa die er is geweest.”

De weinige personen die zich wel misdroegen, waren niet allemaal vreemdelingen. Er zaten ook autochtonen bij.

Centrummanager Elewin Werbrouck

Privacy

Safe Swim Zone houdt rekening met de privacy. Enkel de naam, voornaam, pasfoto, geboortedatum en het nationaal nummer worden bijgehouden. Maar de kassierster krijgt bij het scannen van de eID enkel een foto en een groen of rood licht te zien. Het systeem kan ook identiteitskaarten van bezoekers uit Frankrijk aan. Gegevens belanden in een beveiligde database en worden na 72 uur automatisch verwijderd. Tenzij er overtredingen vastgesteld werden. De gegevens worden niet voor commerciële doeleinden gebruikt.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer