Er daagde een grote groep boze zwemliefhebbers op om te protesteren.
Foto Depestele Er daagde een grote groep boze zwemliefhebbers op om te protesteren.

Actie voor openluchtbad

150 ZWEMMERS VECHTEN GEHALVEERDE OPENINGSUREN AAN

Dat het openluchtzwembad voortaan enkel in juli en augustus open is, valt in slechte aarde. Maar liefst 150 zwemliefhebbers protesteerden gisterenvoormiddag aan het gesloten bad. Het stadsbestuur weigert de beslissing terug te draaien. De dure exploitatiekosten zouden de boosdoener zijn.

Het stedelijk openluchtbad in de Abdijkaai in Kortrijk opent traditioneel altijd op 1 mei. Maar niet dit jaar, want de stadscoalitie van Open Vld, N-VA en sp.a heeft beslist om het openluchtbad voortaan enkel nog in juli en augustus te openen. En niet meer vanaf 10 uur, maar vanaf 12 uur. Dat pikken heel wat Kortrijkzanen niet. Zowat 150 zwemliefhebbers verzamelden gisteren aan 'de openen' om hun ongenoegen te uiten. De actie werd in goede banen geleid door de werkgroep 'abdijkaaimannen'. "Terwijl steden als Parijs, Berlijn en Antwerpen met onder andere badschepen creatieve oplossingen zochten om een openluchtzwembad te voorzien, maakt Kortrijk de omgekeerde beweging door dit prachtige bad langzaam te laten uitdoven", zeggen Jeroen Thibaut uit de Aalbeeksesteenweg en Lode Steenhoudt uit de Tuighuisstraat.

Leefbaarheid

Er is niet enkel het unieke karakter en de grote traditie van het zwembad. "Het draagt ook sterk bij aan de leefbaarheid in onze stad", vervolgt het duo. "Het is een ontmoetingsplaats voor ouderen, het biedt jonge gezinnen en mensen die het minder breed hebben toch een vleugje vakantie aan en het bad is bovendien een ambassadeur van onze stad dankzij onder meer de trainingen van het waterpoloteam, de triatleten en zelfs Kanaalzwemmers." Veel zwemliefhebbers, zoals ex-handelsdistrictvoorzitter Yvon Vanden Abeele, zijn misnoegd. "Ik heb hier jaren baantjes komen trekken, want in openlucht zwemmen is veel leuker dan binnen. Het is ridicuul dat de stad hierop bespaart." Dat vindt ook CD&V-gemeenteraadslid Christine Depuydt. "Het mag wat kosten, CD&V was voorstander om het vanaf mei open te houden."

Dure exploitatie

De dure exploitatie is het grote probleem. Vorig jaar was sprake van 500.000 euro. "Maar je kan besparen op kosten", zegt Thibaut van de 'abdijkaaimannen'. "Zo kan je personeel flexibeler inzetten en zonne-energie gebruiken in plaats van gas en elektriciteit." N-VA-sportschepen An Vandersteene voelt zich gepasseerd. "Ik heb aan de 'abdijkaaimannen' al meermaals een gesprek gevraagd, maar ik hoor ze niet. Als we geen gesprek kunnen voeren, hoeft het voor mij niet. Maar dat het zwembad uiteindelijk volledig zal sluiten, klopt niét. We maken er vanaf nu in juli en augustus een echt vakantiebad met animatie van, ideaal voor gezinnen."


Hoeveel het stadsbestuur uitspaart, is niet duidelijk. "Ik ken de cijfers niet uit het hoofd, maar het zijn grote bedragen, vooral op vlak van personeel", verzekert N-VA-schepen Catherine Waelkens. Het zwembad lokt tijdens een goed zomerseizoen vele tienduizenden bezoekers.

Lees meer