Alle woningen in Begijnhof gerestaureerd: “Al 70 kandidaat-huurders”

De restauratie van de laatste huizenrij in het als werelderfgoed beschermde Begijnhof is voltooid. De huurprijzen variëren van 650 tot 800 euro per maand. De woningen zijn in trek. Er is al een wachtlijst met zeventig kandidaten voor de zes woningen. Begin 2020 starten nog omgevingswerken met een nieuwe bleekweide, groenaanplantingen en kasseiwegen. Die worden toegankelijker.

De zes woningen met nummers 3 tot en met 9 palen aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De restauratie van de huizen van tussen de tweehonderd en vierhonderd jaar oud in overleg met Onroerend Erfgoed is geslaagd. “Je woont er in een historisch kader, maar met comfort van nu”, zegt schepen van Onroerend Erfgoed Philippe De Coene (sp.a). Aan de achterzijde zijn oude raamopeningen weer opengemaakt, met zicht op de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Een leeftijdsgrens om er te mogen wonen is er niet. Het gaat vooral over 40-plussers die hun hart verloren aan Kortrijk en rustig en centraal willen wonen. “We vragen om de huizen als een goeie huisvader te bewonen”, gaat De Coene verder. “Meestal lukt dat ook. We hebben nog maar één keer een huurder buitengezet, onder meer voor lawaaihinder.”

Niet met wagen

De huizen zijn verhuurbaar vanaf juli. Er is een chronologische wachtlijst, met 70 kandidaten. Die mensen worden binnenkort uitgenodigd, na de oplevering. Wie eerst op de wachtlijst staat, krijgt de eerste keuze. Het OCMW is eigenaar van het Begijnhof. “Onze huurprijzen liggen iets onder wat marktconform is”, zegt De Coene. “De ruimtes zijn soms beperkt en je kan niet met je wagen tot aan een huisje rijden. Wie interesse heeft om een woning te huren, stelt zich kandidaat via het OCMW of het meldpunt 1777.”

Nieuwe waterleidingen

Begin 2020 volgt nog de gefaseerde buitenaanleg. Die is tegen de lente van 2021 af. “Het was eerst voorzien om de buitenaanleg tegen de zomer van 2019 klaar te hebben, maar het wordt later omdat we het nog grondiger aanpakken”, legt Philippe De Coene uit. “We laten naast een nieuwe gescheiden riolering ook werk maken van nieuwe nutsvoorzieningen en waterleidingen. Zo waren er al enkele opmerkingen van de bewoners in het Begijnhof dat de waterdruk niet constant is. Het Begijnhof zal altijd toegankelijk blijven tijdens de werken. En er wordt niet gewerkt tijdens vakanties, om toeristen niet te hinderen. Het aantal bezoekers zit in de lift. In 2016 waren er zo’n 25.000 bezoekers, terwijl er dat in 2018 al zo’n 75.000 waren. De restauratie slaat aan.”

16,5 miljoen euro

De buitenaanleg omvat verder een nieuwe bleekweide, groenaanplantingen en kasseiwegen. Die worden toegankelijker voor minder mobiele personen door de bonkinge kasseien wat strakker heraan te leggen en palend aan de woningen een lijn met vlakkere kasseien aan te leggen. De gefaseerde restauratie van de in totaal 41 woningen in het Begijnhof vatte in 1984 aan en werd vanaf 2014 versneld uitgevoerd. Belangrijke momenten waren de opening van een belevingscentrum in 2014 en een kijkwoning en de koffiezaak Het Huis van de Grootjuffrouw in 2016. De restauratie van het Begijnhof zal in zijn geheel 16,5 miljoen euro gekost hebben. De restauratie van de woningen 3 tot en met 9 kostte 3,76 miljoen euro, waarvan 2,53 miljoen euro Vlaamse subsidies. De buitenaanleg kost 1,25 miljoen euro, waarvan 531.458 euro Vlaamse subsidies.

2 Een gerestaureerde woning.
Henk Deleu Een gerestaureerde woning.
2 Sommige ruimtes zijn beperkt, maar niet allemaal. Er zitten enkele grotere huizen tussen.
Henk Deleu Sommige ruimtes zijn beperkt, maar niet allemaal. Er zitten enkele grotere huizen tussen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer