De geactualiseerde kaart met het captatieverbod
provincie West-Vlaanderen De geactualiseerde kaart met het captatieverbod

Captatieverbod breidt (deels) uit naar Leie en Schelde

De zomerdroogte houdt aan. Door de extreme hitte dalen de peilen van de waterlopen sneller en vermindert de waterkwaliteit almaar meer. Daarom wordt het captatieverbod in West-Vlaanderen fors uitgebreid. Het captatieverbod geldt nu ook voor alle afgesneden meanders van de Leie en de Schelde.

Dat heeft West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé bij politiebesluit beslist. Het captatieverbod omhelst verder het Ijzerbekken en alle onbevaarbare waterlopen in West-Vlaanderen, met uitzondering van de Oostkustpolder en de Nieuwe Polder Blankenberge. Wie het captatieverbod aan zijn laars lapt en betrapt wordt, krijgt een gevangenisstraf van 8 tot 14 dagen en/of een boete van 208 tot 1.600 euro. Twee uitzonderingen mogen wel. Het beperkt capteren van water als drinkwater voor eigen vee, dat nog buiten staat. En het beperkt capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen. Het captatieverbod blijft van kracht tot de waterschaarste voorbij is. De maatregelen nalezen en een kaart raadplegen kan op www.west-vlaanderen.be/waterschaarste.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer