3 Vrijwilliger Sam Van Landuyt, penningmeester Claudia Lippo en voorzitter Sebastien Dessauvage voor de gevel, die ook volledig vernieuwd wordt.
Henk Deleu Vrijwilliger Sam Van Landuyt, penningmeester Claudia Lippo en voorzitter Sebastien Dessauvage voor de gevel, die ook volledig vernieuwd wordt.

Eindelijk renovatie voor The Pit's

ALTERNATIEVE MUZIEKTEMPEL KRIJGT OPKNAPBEURT VAN 200.000 EURO

De alternatieve muziektempel The Pit's krijgt na 30 jaar eindelijk een renovatie. Het 108 jaar oude pand is in een slechte staat. "Het ziet er gewoon niet uit", klinkt het bij het bestuur. De eigenaar van het pand, brouwerij Omer Vander Ghinste, en de stad Kortrijk investeren samen ruim 200.000 euro.

The Pit's, op de hoek van de Sint-Rochuslaan en Wagenmakersstraat, brengt sinds 1988 alternatieve en non-conformistische muziek. Het is een van de oudste onafhankelijke concertzalen in ons land, helemaal door vrijwilligers gedragen. Het hoekhuis heeft een eigen ziel, maar is bijna bouwvallig. Er is echter geweldig nieuws. De stad en de eigenaar, brouwerij Omer Vander Ghinste, maken samen ruim 20.000 euro vrij om het pand in juni onder handen te laten nemen. De kosten worden gedrukt door samen te werken met AkTRACtie, een centrum voor arbeidsvoorbereiding voor werkloze en kwetsbare jongvolwassenen.

3 Schimmel op de muren en gaten in het dak, The Pit's kan wel een opknapbeurt gebruiken.
Henk Deleu Schimmel op de muren en gaten in het dak, The Pit's kan wel een opknapbeurt gebruiken.

Dubbel glas

"We hebben last van schimmels op muren door insijpeling van water", zeggen voorzitter Sebastien Dessauvage (28) en penningmeester Claudia Lippo (31). "Het dak wordt daarom vernieuwd, terwijl er boven nieuw pleisterwerk komt. En heel belangrijk: de ramen gaan van enkel naar dubbel glas. Wat op vlak van geluidshinder een immens verschil zal zijn voor buren. Tot onze vreugde wordt ook de gevel vernieuwd. Want het ziet er gewoon niet uit nu. Er groeit zelfs een boom uit het raam boven. Het schrikt af. Sommige mensen hebben een enorme drempelvrees om hier binnen te komen, door de lelijke gevel alleen al. Ze denken dat het hier een drugshol is. Terwijl we net een uitstekende reputatie hebben. The Pit's overleeft puur op de liefde voor muziek. Met veel optredens tijdens de week ook. Weekendshows zijn eerder uitzonderlijk omdat bands boeken dan duurder is. Optredens stoppen altijd om 22 uur. Er worden dan wel nog pintjes gedronken, maar uiterlijk tegen middernacht is iedereen weg. De mensen komen hier voor de muziek."

3
Henk Deleu

Gratis voor studenten

The Pit's heeft wel nood aan jong bloed. "We verloren de voorbije tien jaar de voeling met studenten", vertellen Sebastien en Claudia. "Onze shows zijn daarom voortaan gratis voor studenten. Hier kan je coole bands uit alle hoeken van de wereld zien. Dat besef moet terugkeren. Het zijn zotte shows, telkens voor maximum tachtig muziekliefhebbers van allerlei pluimage. The Pit's staat voor muziek met een hoek af zoals vuile blues, old school rock-'n-roll en punk 77. We zijn een kweekvijver voor talent. Bands treden eerst hier op voor ze doorbreken. Een mooi voorbeeld is Sleaford Mods, want de Britse hiphop- en punkband staat nu op alle grote festivals."


De renovatie start in juni. De shows van Suicidas op 6 juni en Anxiety op 23 juni zijn daarom op verplaatsing: in Water Moulin in Doornik en Den Deugniet in Kortrijk. The Pit's heropent op zondag 2 juli.

Lees meer