2 De wijk Pius X in het donker.
Foto's Henk Deleu De wijk Pius X in het donker.

En toen ging het licht weer aan

GEEN GEDOOFDE STRAATLAMPEN MEER NA BEWONERSPROTEST

Ze zaten bijna een half jaar in het donker 's nachts in de wijk Pius X. Maar sinds afgelopen nacht branden alle straatlampen weer. Omdat de bewoners voor hun veiligheid vreesden. "We zien nu in dat het draagvlak niet voldoende groot was", zegt schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Axel Weydts (sp.a).

De straatlampen in Pius X brandden sinds september 2016 niet meer, tussen 23 en 5 uur. Een energiezuinige maatregel, tegen lichtvervuiling ook. Bovendien waren er in het najaar van 2016 twaalf procent minder inbraken in Pius X in vergelijking met het najaar van 2015. Bewoners beweren echter dat er net meer criminaliteit is. Door er bijvoorbeeld op te wijzen dat er drugs gedeald worden, in het duister. "We hebben nooit geargumenteerd dat we de lampen doven om criminelen af te schrikken, omdat ook zij niets zouden zien dan", benadrukt schepen Axel Weydts. "Er is namelijk géén verband tussen het doven van openbare verlichting en criminaliteit. Dat wijzen cijfers in andere steden uit, waar men al veel langer dooft. We stellen nu vast dat het draagvlak in Kortrijk niet voldoende is om de openbare verlichting te blijven doven."


De stad zat gisterenvoormiddag samen met distributienetbeheerder Eandis. Waar dan ook beslist werd om de lichten 's nachts weer aan te steken in Pius X. "Dat gebeurt binnenkort ook in de wijk Overleie, waar de openbare verlichting eveneens deels gedoofd werd", vervolgt Weydts. "Er is te veel protest. Omdat mensen verlichting als een basisrecht zien", stelt Weydts. De bewoners in Pius X zijn tevreden. "We zijn er met zijn allen in geslaagd om te bereiken wat we wilden bereiken, in het belang van onze veiligheid", zegt Ghislain Maertens (63) uit de Tinellaan, die begin deze week samen met andere bewoners zijn ongenoegen uitte in deze krant. "De stad neemt de enige juiste beslissing", aldus Maertens. Enkel in parken blijft het duister tussen 23 en 6 uur. Die maatregel is eerder positief geëvalueerd en blijft dus wel gelden.

2 De wijk Pius X werd gisteravond weer verlicht.
Henk Deleu De wijk Pius X werd gisteravond weer verlicht.

Dimbare verlichting

Dat betekent niet dat de kous hiermee af is. Kortrijk wordt samen met Mechelen pilootstad voor het project 'lighting as a service'. "Groot-Kortrijk heeft 16.000 lichtpunten", vervolgt Weydts. "We dragen de armaturen over aan Eandis. Waarbij Eandis daarna samen met een partner de komende jaren stelselmatig straat per straat en wijk per wijk de openbare verlichting vernieuwt, met dimbare ledlampen. Die kunnen makkelijk tot 50 procent gedimd worden, zonder dat bewoners daar iets van merken. En de stad betaalt enkel voor het licht dat effectief schijnt. De eerste realisaties worden in 2018 verwacht. Naast reeds geplande investeringen. Want 425 lichtpunten in twintig straten hebben al energiezuinige ledverlichting. En dit jaar komen er ook al dimbare ledlampjes in onder meer de Doorniksewijk en Vogelzanglaan in Pius X", aldus Weydts. "We staan achter dimbare verlichting", reageert bewoner Maertens nog.

Lees meer