Immomakelaar staat terecht voor uitbuiting Ghanees

Een 36-jarige immobiliënmakelaar uit Meulebeke staat in de Brugse rechtbank terecht voor de uitbuiting van een Ghanees. Het 29-jarige slachtoffer moest werkjes opknappen op werven in ruil voor onderdak. "Hij nam me zelfs mijn papieren af."

De 29-jarige Ghanees vluchtte in 2011 weg uit zijn thuisland. Hij kwam in België terecht en ontmoette twee jaar later Kris V. (36) uit Meulebeke. De man werkte toen als immobiliënmakelaar. "Hij bood me verschillende werkjes aan op werven in het Kortrijkse. Ik moest onder andere huizen opkuisen die later te koop zouden worden gezet. Mijn opdrachten ontving ik meestal per sms."


In ruil voor die werkjes kreeg de twintiger gratis onderdak in onder andere Pittem. "Kris vertelde ook dat hij ervoor zou zorgen dat ik papieren in België kreeg. De papieren uit mijn thuisland moest ik afgeven aan hem. Toen ik twee jaar later nog geen papieren gezien had, kreeg ik schrik."


De Ghanees vluchtte weg en liep op 12 december 2015 helemaal in paniek een elektrozaak in Roeselare binnen. "Hij was erg verward en zei dat iemand hem wilde doden", stelde de procureur. "Hij werd slachtoffer verklaard van mensenhandel en overgebracht naar een vluchthuis. Maar daar vluchtte hij weg uit schrik."


Het slachtoffer was gisterenmorgen zelf aanwezig in de rechtbank, waar hij een morele schadevergoeding van 25.000 euro vroeg. "Door de schuld van de beklaagde kan hij vandaag geen kant meer op", pleitte zijn advocaat. "Zijn asiel in België werd geweigerd en naar Ghana kan hij ook niet meer terug, want hij heeft zijn papieren niet meer."


Kris V. werd in het verleden al eens veroordeeld voor huisjesmelkerij. Hij staat nu ook terecht omdat hij twee Belgen in het zwart zou tewerkgesteld hebben. Een van die mannen trok zijn verklaring achteraf in. Op vraag van het parket komt hij daarover op 17 januari getuigen. (SDVO)

Lees meer