De jongeman uit Kortrijk heeft een eigen YouTube-kanaal en postte een illegale opname uit de rechtszaal.
ANP XTRA De jongeman uit Kortrijk heeft een eigen YouTube-kanaal en postte een illegale opname uit de rechtszaal.

Jongeman (24) die voor YouTube-filmpje paniek zaaide met nepwapen ‘voor de grap’, maakt ook nog eens illegale opname van zitting

Een jongeman (24) die terechtstond voor een smakeloze grap die hij uitvoerde als stunt voor zijn YouTube-kanaal, vond het ook nodig om illegaal de rechtszaak te filmen. De rechtszaak werd uitgesteld naar 5 oktober. Wellicht zal een andere rechter op die datum de zaak dan behandelen. 

Giorgi K. (24) uit Kortrijk en zijn vriend Bjorn G. (24) uit Waregem daagden op 29 juni niet op voor hun proces in Kortrijk. Ze waren op 15 juni wél aanwezig, maar na een discussie over het filmen van de rechtszitting stelde de rechter de zaak uit. Ondanks het verbod van de rechter om geluids- of beeldopnames te maken, bleef hij toch zijn belevenissen ongemerkt filmen en plaatste hij het fragment online. In het filmpje op zijn YouTube-kanaal slingert hij de rechter nog een scheldwoord naar het hoofd. Genoeg voor de rechter om zelf geen oordeel te vellen in de zaak, zoals dinsdag gepland. Dat zal ze op 5 oktober aan een andere rechter overlaten, die de beklaagde neutraal kan beoordelen.

Op 4 januari 2020 liepen Giorgi K. en Bjorn G. in Waregem rond. Hun doel: filmpjes maken voor een YouTube-kanaal. Vermomd als horrorclown liepen ze rond met een nep-AK47, een automatisch wapen, om passanten bang te maken. In de buurt van een bankkantoor deden ze ook alsof ze de bank zouden overvallen. “Een paar mensen schrik aanjagen is niet zo erg, als je daarmee een veelvoud aan mensen kan plezieren”, zeiden de beklaagden tegen de politie, nadat ze opgepakt konden worden. ‘We’re going to kill some people, officers’, is te horen in het filmpje. De twee konden uiteindelijk het filmpje niet online posten, doordat ze opgepakt werden. De politie nam het clownkostuum, nepwapen, masker en geheugenkaartje van het opnametoestel in beslag. De openbare aanklager vroeg de rechter alles verbeurd te verklaren. Het is nog afwachten of er nog een klacht wegens een zittingsmisdrijf zal volgen voor het ongeoorloofd filmen.

Lees meer