Jongerenbende riskeert tot vier jaar cel voor overvallen en inbraken

Een jongerenbende van acht minderjarigen en vier meerderjarigen was in het voorjaar van 2015 verantwoordelijk voor tal van gewapende overvallen, inbraken en diefstallen. Dat bleek gisteren bij de start van het proces voor de vier meerderjarige bendeleden uit Kortrijk en Harelbeke. De 20-jarige 'bendeleider' riskeert vier jaar cel.

Tussen februari en juli 2015 pleegde de jongerenbende drie overvallen in Kortrijk en Waregem en zeven inbraken of diefstallen in Kortrijk, Zwevegem en Wevelgem. De reeks startte met een inbraak in de Rhizoschool campus Oost in Kortrijk. In februari 2015 verdwenen daar 25 laptops en 1.200 euro. Manu S. (20) uit Kortrijk gaf voor de rechter toe dat hij die inbraak samen met een minderjarige pleegde. Volgens het openbaar ministerie was Manu S. de leider van de bende. Drie minderjarige bendeleden stapten op 29 maart 2015 gemaskerd de Blitz-winkel in de Stormestraat in Waregem binnen. Ze bedreigden de uitbater met een wapen en stalen zo'n 600 euro en Playstationspelletjes. Taoufik L. (22) en Mohamed L. (21) uit Harelbeke namen deel aan de overval.

Schot gelost

Op 2 april 2015, stapten twee minderjarige overvallers de buurtwinkel van Rosa Gryson in de Wandelingenstraat in Kortrijk binnen. Ook daar bedreigden ze de uitbaatster met een luchtdrukpistool. Er werd zelfs een schot gelost. Bij hun vlucht verloren de daders de lader van het wapen. Later werd het pistool zonder lader bij Manu S. teruggevonden. Hij was ook verantwoordelijk voor een inbraak in het Guldensporencollege in Kortrijk in mei 2015. Een gewapende overval op apotheek Verbelen op het Halenplein in Kortrijk op 6 juli 2015 was zowat het laatste wapenfeit. Volgens het openbaar ministerie was ook daar Manu S. samen met een minderjarige verantwoordelijk, maar de Kortrijkzaan ontkende zijn betrokkenheid. Enkele dagen nadien vloog hij voor ruim drie maanden in de cel.


Manu S. riskeert vier jaar cel. Hij ontkent dat hij de bendeleider was. Vonnis op 6 maart. (LSI)

Lees meer