2 Het leegstaande rusthuis wordt een zorghotel voor Covid-19 patiënten (archiefbeeld, niet uit Kortrijk).
Photo News Het leegstaande rusthuis wordt een zorghotel voor Covid-19 patiënten (archiefbeeld, niet uit Kortrijk).

Kortrijk opent zorghotel voor coronapatiënten in leegstaand rusthuis Lichtendal

Het leegstaand woonzorgcentrum Lichtendal in de Sint-Denijseweg op ‘t Hoge, tussen hogeschool Vives en universiteit Kulak, wordt een zorghotel voor coronapatiënten. Met medisch toezicht door huisartsen. “We openen het binnen de twee weken”, zegt schepen Philippe De Coene (sp.a).

Het zorghotel krijgt dertig bedden om te starten en kan uitbreiden tot vijftig bedden. “Het centrum voor schakelzorg is een soort tussenstation”, legt schepen van Welzijn Philippe De Coene uit. “Het gaat om patiënten die ofwel nog enige zorg nodig hebben na een ontslag uit het ziekenhuis, ofwel mensen die besmet zijn en ziekteverschijnselen vertonen, maar (nog) niet naar het ziekenhuis moeten.”

“Lichtendal is door gouverneur Carl Decaluwé goedgekeurd als locatie omdat het gebouw pas sinds midden 2019 leeg staat en de infrastructuur dus nog vrij intact is. Het zal na wat opknapwerken snel operationaal zijn, als zorghotel. Het ligt verder dicht bij het ziekenhuis AZ Groeninge en is vlot bereikbaar.”

2 De leegstaande site van Lichtendal, aan de Sint-Denijseweg (archiefbeeld uit de zomer).
Google Maps De leegstaande site van Lichtendal, aan de Sint-Denijseweg (archiefbeeld uit de zomer).

Steden en gemeenten

Het centrum voor schakelzorg in Lichtendal bedient niet enkel Kortrijk. Ook Covid-19 patiënten uit volgende steden en gemeenten zijn er welkom: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem. Het zorghotel paalt aan leegstaande zorgflats van het vroegere Akkerwinde. Daar belanden daklozen met corona in quarantaine. Dat werd eerder al bekend gemaakt.

Intensieve zorg in Xpo?

Tot slot: ook Kortrijk Xpo kan deels ingezet worden in het Kortrijkse corona actieplan. “Er is een denkpiste om in een hal van Xpo een extra dienst intensieve zorg in te richten. Met de nadruk op een denkpiste, want momenteel is dat echt niet nodig. Het ziekenhuis AZ Groeninge heeft alles perfect onder controle”, besluit De Coene.

Lees meer