De weg ligt open en er staat een kraan voor de deur, maar dat is allemaal geen probleem voor Lauren. Café Victoria is vanaf donderdag open. Iedereen is welkom.
Henk Deleu De weg ligt open en er staat een kraan voor de deur, maar dat is allemaal geen probleem voor Lauren. Café Victoria is vanaf donderdag open. Iedereen is welkom.

Lauren (27) redt 100 jaar oud volkscafé Victoria: “Wegenwerken voor de deur deren me niet”

Het honderd jaar oude volkscafé Victoria is na zes maanden leegstand gered. Lauren Dessauvage (27) is de nieuwe uitbaatster van de kroeg. Pittig detail: net nu zijn er op het kruispunt voor het café ingrijpende werken bezig. “Dat deert me niet. Er blijft veel passage, te voet of op de fiets. Ik wacht niet. Hoe sneller de mensen mijn café leren kennen, hoe beter”, zegt de jongedame.

Het kruispunt van de Hugo Verriestlaan met de Lode de Boningelaan en Graaf Boudewijn IX-laan, aan café Victoria, wordt momenteel fietsveiliger gemaakt. De werken duren nog zo’n vijf weken. Lauren Dessauvage blaast het van kort na de Eerste Wereldoorlog daterende Victoria nieuw leven in. Het café stond een half jaar leeg. De heropening is nu donderdag al, om 11 uur. Uitstellen heeft geen zin, vindt Lauren: “Ik sta te popelen om te openen. Het is niet omdat er hier werken zijn, dat het niet kan draaien. Er blijft sowieso veel passage. En buurtbewoners zijn nieuwsgierig om te komen en mij en mijn café te leren kennen. Verderop ligt jeugdherberg Groeninghe vlakbij. De gasten daar kunnen ook perfect naar mijn café komen. Er is bovendien meer dan genoeg parking in de buurt. De wegenwerken schrikken mij dus helemaal niet af.”

Ik heb er zin in om er iets moois van te maken. Hopelijk lukt het mij.

Lauren Dessauvage

Omer Vander Ghinste

Lauren heeft altijd al café willen houden. Ze vindt het fantastisch dat ze van de eigenaar, dat is brouwerij Omer Vander Ghinste, nu de kans krijgt om zich te bewijzen. “Ik zit nooit in een hoekje stil te wezen, omdat ik erg sociaal ben”, vertelt ze. “Als ik ergens ben, praat ik met iedereen. Dat is een van mijn beste capaciteiten. En dat is natuurlijk ook heel belangrijk als je een café uitbaat. De klanten hebben graag een vriendelijke en enthousiaste cafébazin, die altijd lacht. Ik ben gewoon heel graag onder de mensen. Ik vind het boeiend om verschillende types mensen te leren kennen. Ik zal gezelligheid en sfeer brengen en ik heb altijd een luisterend oor. Ik heb er zin in om er iets moois van te maken. Hopelijk lukt het mij. Ik ben jong en ik ken heel veel mensen in het Kortrijkse. Dat is ook een voordeel. Ik ben er verder van overtuigd dat de mond-aan-mondreclame wel zijn werk zal doen.”

Het zal mogelijk zijn om Victoria af te huren voor feestjes.

Lauren Dessauvage

Dagcafé

Een pintje van Bockor kost er 1,80 euro. Omdat het aanbod avond- en nachtcafés al groot is in Kortrijk, wordt Victoria een dagcafé. Victoria is wekelijks van dinsdag tot en met vrijdag open, telkens van 11 tot 20 uur. “Arbeiders, vertegenwoordigers, zakenmensen, noem maar op, iedereen die een pauze neemt en eentje wil drinken, is van harte welkom”, zegt Lauren. “Mijn café staat voor iedereen open, jong en oud. We hebben hier een jukebox, dus je kan zelf muziek kiezen. Aan het interieur is niets veranderd. Avondopeningen op aanvraag, bijvoorbeeld voor een kaarttreffen of een receptie, kunnen. Het zal ook mogelijk zijn om Victoria af te huren voor feestjes, ook tijdens weekends. Wie een voorstel heeft, legt het voor. Onze kaart omvat een assortiment bieren, aperitieven, frisdranken, wijnen en versnaperingen en snacks zoals kaas, salami, een droge worst of een croque.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer