3 Links zien we kanovaarder Danny Veys, die zal proberen om 24 uur op de Leie rond het Buda-eiland te varen.
Levensloop Links zien we kanovaarder Danny Veys, die zal proberen om 24 uur op de Leie rond het Buda-eiland te varen.

Markenaar vaart 24 uur in kano op de Leie voor Levensloop: “Ik neem plasbeker mee en eet vooraf niet te veel vezels”

De Leieboorden in Kortrijk vormen op zaterdag 28 en zondag 29 september het decor voor de 24-urenloop Levensloop. De teller staat momenteel op 5.792 deelnemers. Een van hen is Danny Veys uit Marke. Hij zal echter geen 24 uren lopen, maar varen op de Leie om geld in te zamelen voor de Stichting tegen Kanker. Een zware uitdaging, maar de motivatie is groot bij Danny. “Ik verloor zelf op jonge leeftijd mijn ouders aan kanker”, vertelt hij.

Levensloop klokte vorig jaar af op een record van 7.331 deelnemers, 89 teams en 242.351 euro. Kort voor de volgende editie staat de teller al op 5.792 deelnemers. “We mikken op 8.500 deelnemers”, zeggen de organisatoren. Een nieuw record hangt dus in de lucht. Levensloop start komende zaterdag om 15 uur, aan het Guldensporencollege Kaai in de Diksmuidekaai. Het fraaie parcours maakt een lus tussen de Buda- en Groeningebrug, via de Diksmuide- en IJzerkaai en over de Collegebrug.

Ouders verloren

Er zijn enkele opmerkelijke initiatieven. Danny Veys wil de 24 uur volmaken… in een kano. De Markenaar zal tijdens de volledige Levensloop op de Leie toertjes rond het Buda-eiland varen. “Toen het parcours vorig jaar van de Lange Munte naar de Leieboorden nabij Buda Beach verhuisde, kwam ik op het idee”, zegt Danny Veys. “Het zal op de lus van twee kilometer op de Leie vaak tegen de stroom varen zijn, wat het lastig maakt. Veel zal ook van de weersomstandigheden afhangen. Ik hoop dat het windstil is. Maar ik ben een ervaren kanovaarder. Ik ben niet van plan om uit mijn boot te komen. Ik heb een plasbeker mee en eet in de dagen vooraf niet te veel vezels. Mijn beste vriend zal me tijdens mijn uitdaging van eten en drinken voorzien. De motivatie is heel groot om het tot een goed einde te brengen. Want er zit een persoonlijke kant aan mijn onderneming. Ik verloor op jonge leeftijd mijn ouders aan kanker. Ook al mijn grootouders kregen kanker en stierven aan de ziekte.”

3 Iben, die oproept om een kanjerketting met zeker duizend lopers te vormen.
Levensloop Iben, die oproept om een kanjerketting met zeker duizend lopers te vormen.

Oproep leukemiepatiënt

Een andere bijzondere actie komt van Iben Libert (11) uit Rumbeke, die al 7 jaar tegen leukemie vecht. Hij zal samen met lotgenootjes Fee en Nand zondag om 13.30 uur een mensenketting met ruim duizend lopers proberen te vormen, langs het parcours. Dat is de wens van Iben omdat hij zelf een ketting met kralen draagt. Iedere kraal illustreert een sleutelmoment, zoals een chemokuur, operatie, ruggenprik, beenmergpunctie of bestraling. Elke gebeurtenis, zoals een rotdag of goeie dag, heeft een aparte kleur in zijn ketting, die ondertussen al meer dan vier meter lang is. Iben is dit jaar trouwens hervallen, maar stelt het na een zoveelste behandeling gelukkig wel weer goed. ‘Team Iben, Fee en Nand’ doet al voor de zesde keer mee aan Levensloop. 

Vrijwilligers gezocht

Ook wat Dieter Neirinck (43) uit Bellem bij Aalter plant, is bijzonder. Hij loopt en wandelt voor team ING West- en Oost-Vlaanderen de volle 24 uur het parcours af. “Ik werkte al tal van triatlons en marathons af. Maar dit is wel een heel lange uitdaging”, vertelt hij. “Vooral ’s nachts wordt het pittig. Ik verwacht enkele zware momenten, maar hoop het met de steun van vrienden en collega’s te kunnen uithouden”, aldus Dieter. De organisatoren zoeken trouwens nog vrijwilligers om Levensloop mee in goeie banen te leiden, komend weekend. Wie zich wil inzetten, contacteert voorzitter Koen Byttebier: koen@byttebier.com. Alle verdere informatie zoals bijvoorbeeld over de openings-, kaarsen- en slotceremonie is terug te vinden op de site van Levensloop of op de Facebookpagina Levensloop Kortrijk 2019.

3 Dieter Neirinck zal proberen om de volle 24 uur het parcours af te lopen en af te wandelen.
Levensloop Dieter Neirinck zal proberen om de volle 24 uur het parcours af te lopen en af te wandelen.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • andy Vandenbogaerde

    Ik wandel ook op levensloop, hoop aan 110 km te geraken in 24 u . Grt Vandenbogaerde Andy uit Harelbeke

Lees meer