3 Axana (15) is wereldkampioen thaiboksen
Henk Deleu Axana (15) is wereldkampioen thaiboksen

Met deze 15-jarige valt niet te sollen: Axana kroont zich tot wereldkampioen thaiboksen

Axana Depypere (15) uit Heule heeft voor een fameuze stunt gezorgd. De tiener is wereldkampioen thaiboksen nadat ze in het Turkse Antalya de onklopbare Kinga Pietraszak uit Ierland versloeg. “Ik beweeg mooi en snel, waardoor ik mijn tegenstanders vaak verras. Ik word ook voor mijn levertrappen gevreesd. Die komen hard aan”, zegt Axana, die van de Olympische Spelen droomt.

Axana raakte op heel jonge leeftijd, ze was pas 5 jaar, geïnspireerd na het zien van de film Firmin. Waarin bokser Firmin Crets, gespeeld door acteur Chris Van den Durpel, centraal staat. Ze begon met kickboksen bij Team Bushido in Bissegem. Om zich daarna verder te specialiseren in thaiboksen of muaythai. Ze is een complete vechter, die het tactische spel volledig meester is. Buiten de ring is ze aan de timide kant, maar in de ring is ze helemaal het tegenovergestelde. “Muaythai is knietjes en ellebogen geven”, vertelt Axana. “En ‘clinchen’ (elkaar vastnemen, red.). Om daarna te proberen om je tegenstander tegen het canvas te gooien. Ik ben het eerste Belgische meisje die er in slaagt om wereldkampioen thaiboksen te zijn. Niemand deed het mij voor.”

3 Axana (rechts) klopte in de finale de Ierse Kinga Pietraszak (links)
Kos Axana (rechts) klopte in de finale de Ierse Kinga Pietraszak (links)

Kampen op schermen in hotelschool Rhizo

Axana blonk op het Youth Muaythai World Championship uit, in het district Lara van de Turkse stad Antalya. Ze was de beste thaibokser in haar categorie (-51 kilogram, 14- en 15-jarigen). “Ze begon moeizaam, maar na haar eerste kamp was er geen houden meer aan”, vertelt haar trotse papa Pascal Depypere. Ze stootte tot de finale door. Waar ze op zaterdag 5 oktober de Ierse Kinga Pietraszak voor zich kreeg. De Ierse tweevoudige wereldkampioen was al 56 wedstrijden ongeslagen. “Dat ik haar toch versloeg, is een heel mooie prestatie”, zegt Axana. Ik bedank iedereen, die achter mij stond.” Zo zorgt haar mama Isabelle altijd voor speciale voeding. In de hotelschool Rhizo, waar Axana in het vierde jaar zit, werden al haar kampen op schermen in de gang getoond.

Supertof

Haar volgende uitdagingen: het BK op 16 november, een gala wedstrijd op 7 december van haar club Bushido en in 2020 het WK in Maleisië, in een hogere leeftijdscategorie. Maar er is nog een grotere droom. “Ik zou graag naar de Olympische Spelen trekken, waar thaiboksen straks mogelijk toegelaten wordt”, vertelt Axana. “Dat zal dan in 2024 zijn, in Parijs. Als het er van komt, zal ik me eerst moeten zien te kwalificeren natuurlijk. Ik zal er alles aan doen. Waarom ik het zo graag doe? Ik weet het niet, ik vind het gewoon supertof. Muaythai is mijn leven.”

3 Axana kreeg dinsdagavond een ontvangst in de trouwzaal van het historisch stadhuis. We zien op de foto (vlnr) trainer Michael Kongolo, mama Isabelle Blondeel, schepen Arne Vandendriessche, Axana, papa Pascal Depypere, broers Lloyd en Tjörven en Laura Vanmarcke, de vriendin van Tjörven
Henk Deleu Axana kreeg dinsdagavond een ontvangst in de trouwzaal van het historisch stadhuis. We zien op de foto (vlnr) trainer Michael Kongolo, mama Isabelle Blondeel, schepen Arne Vandendriessche, Axana, papa Pascal Depypere, broers Lloyd en Tjörven en Laura Vanmarcke, de vriendin van Tjörven

Gevechtssporttempel

Axana kreeg dinsdagavond samen met haar trainer en familie een ontvangst in de trouwzaal van het historisch stadhuis, gevolgd door een receptie in de Beatrijszaal. Axana kreeg een boeket bloemen, een handdoek van de stad en een cadeaubon van 50 euro voor sportwinkel Decathlon. “We hebben zoals bekend plannen om het vroegere Mimosazwembad om te bouwen tot een gevechtsporttempel”, stelt schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester). “Misschien traint Axana daar binnen enkele jaren wel.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Verstappen Martine

    WOW Proficiat, waarom is dit niet op TV geweest. We geven veel te weinig aandacht aan prestaties van andere sporters. Voetbal en wielrennen echt niet cool

  • Koenraad Verstraeten

    Knappe prestatie , Axana! Proficiat! Doe zo verder!!

Lees meer