Het gerechtsgebouw in Brugge.
JHM Het gerechtsgebouw in Brugge.

Metaalbewerkingsbedrijf krijgt fikse geldboete voor arbeidsongeval waarbij jobstudente vingertop verloor

Metaalbewerkingsbedrijf Maes Metal uit Zwevegem heeft in de Brugse rechtbank 38.400 euro boete, waarvan de helft met uitstel, gekregen voor een ernstig arbeidsongeval drie jaar geleden. Een 16-jarige jobstudente verloor daarbij het topje van haar wijsvinger. Onderzoek wees uit dat het bedrijf het niet al te nauw nam met de veiligheidsvoorschriften.

Het tienermeisje was op 29 augustus 2016 aan het werk als uitzendkracht bij Maes Metal uit Zwevegem. Haar moeder werkte voor het bedrijf en hielp haar dochter aan een vakantiejob. “Het slachtoffer werd tewerkgesteld aan de excenterpers”, vertelde de arbeidsauditeur. “Ze moest de machine bedienen met een voetpedaal, maar de pers ging veel te snel. Het meisje kwam vast te zitten met haar rechterhand. Haar wijsvinger raakte geplet tussen de pers, waardoor het topje geamputeerd moest worden.” 

Eerdere waarschuwing

Het onderzoek toonde volgens het arbeidsauditoraat heel wat tekortkomingen aan. “Er was onder meer geen risicoanalyse voor die machine en ook onvoldoende preventie. Het bedrijf was in 2007 al eens gewezen op de gevaren van de machine en ook in 2016 kreeg het al een waarschuwing. Toen de pers een jaar na het arbeidsongeval nog steeds niet voldeed aan de minimumvoorschriften, schreef de sociaal inspecteur een stopzettingsbevel uit voor de machines. Dat bevel werd gewoon genegeerd.” Volgens de verdediging was het arbeidsongeval een spijtige samenloop van omstandigheden. “Maes Metal is een bedrijf met ervaren arbeiders, waardoor ze normaal niet met uitzendkrachten werkten”, pleitte meester Sara Torrekens. “Voor de dochter van een werkneemster maakte de zaakvoerder een uitzondering. Het is voor hem een les geweest.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer