Jeroen Thibaut van de Abdijkaaimannen in het open zwembad in Kortrijk.
Foto Johan Anckaert Jeroen Thibaut van de Abdijkaaimannen in het open zwembad in Kortrijk.

Openluchtzwembad verdwijnt niet

VERBREDING KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK VORMT GEEN GEVAAR MEER

De geplande verbreding van het kanaal Bossuit-Kortrijk bedreigt het openluchtbad in Kortrijk niet meer. "De plannen zijn aangepast, waardoor het zwembad niet verdwijnt", zegt sportschepen An Vandersteene (N-VA). Het zwembad lokte deze zomer wel maar 16.000 bezoekers.

De Vlaamse regering heeft plannen om binnen enkele jaren het kanaal Bossuit-Kortrijk te verbreden in Kortrijk en ook drie beschermde sluizen te laten wijken voor één nieuw sluizencomplex. Dat is volgens een studie nodig om grotere schepen tot 13,5 ton toe te laten en zo de binnenvaart te versterken. Vlak naast het kanaal, in de Abdijkaai, bevindt zich echter het stedelijk openluchtbad. "De plannen voor de verbreding van het kanaal zijn aangepast", vertelt schepen Vandersteene. "In die nieuwe plannen is er nu wel nog plaats voor het zwembad, al zal de parking in de Abdijkaai verdwijnen. Hoe we dat opvangen, wordt bekeken."

30.000 euro bespaard

Het openluchtbad was dit jaar voor het eerst enkel in juli en augustus open en niet langer ook in mei en juni. Bovendien opende het zwembad telkens pas om 12 uur in plaats van 10 uur. "Die keuze deed het minst pijn, want mei en juni waren de voorbije jaren altijd het zwakst", zegt directeur sport Mia Maes. "We bespaarden nu 30.000 euro aan personeelskosten", vult sportschepen Vandersteene aan. "En de baantjeszwemmers bleven ondanks de nieuwe openingsuren komen, al viel het sommige senioren wel moeilijk."


Toch zijn de bezettingscijfers niet best. Al heeft dat ook te maken met augustus, die een bijzonder koud en nat was. Juli lokte 10.647 bezoekers tegenover 17.625 vorig jaar. Augustus is tot nu toe goed voor 5.836 bezoekers tegenover 10.562 vorig jaar. De stad houdt het openluchtbad volgend jaar opnieuw open in juli en augustus. Beleving voor families staat weer centraal. Zo werden deze zomer op topdagen tot 200 items uitgeleend in een nieuwe uitleenhoek met onder meer strips en ballen.

Abdijkaaimannen

Het zwembad opent in 2015 wellicht ook (deels) in juni, want die maand willen de Abdijkaaimannen het in eigen beheer open houden. De liefhebbers van het openluchtbad wilden dat nu al in september doen, maar die timing is niet gehaald. "We stellen het uit tot juni 2015, want we hebben meer tijd nodig om ons voor te bereiden omdat er veel komt bij kijken", zegt Jeroen Thibault van de Abdijkaaimannen. Schepen Vandersteene heeft vertrouwen. "We gaan goed samenwerken met de Abdijkaaimannen. Het zou een unicum zijn in Vlaanderen dat bewoners van een stad tijdelijk een openluchtbad in eigen beheer uitbaten. Juni lijkt me trouwens beter dan september omdat de mensen dan meer hunkeren naar zon en water met de vakantie voor de deur."

Lees meer