Diest in Vlaams-Brabant kreeg er ook al mee te maken. Daar werden twee aangetaste esdoorns voorzichtig omgezaagd en in folie gewikkeld, door arbeiders met mondmaskers en veiligheidspakken aan.
foto Bollen Diest in Vlaams-Brabant kreeg er ook al mee te maken. Daar werden twee aangetaste esdoorns voorzichtig omgezaagd en in folie gewikkeld, door arbeiders met mondmaskers en veiligheidspakken aan.

Schadelijke schimmelziekte in Kortrijk: “Afvalstoffenmaatschappij werkt uniforme aanpak uit”

De alarmkreet van Dirk Berteyn uit Heule schudt de beleidsmakers wakker. De boomconsulent waarschuwde goed een week geleden voor de mogelijke snelle verspreiding van de schimmelziekte roetschors. Er is ondertussen een overleg geweest met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam).

De schimmelziekte is al vastgesteld op een boom in Parc Saint-Georges in de Doorniksewijk. De boom zomaar rooien en verhakselen kan niet. Want dan komen de sporen in de lucht terecht, wat tot een ontsteking van het longweefsel kan leiden bij inademing.

“We zijn de eerste stad in Vlaanderen die naar een uniforme aanpak vragen. Want er moet een Vlaams kader komen, waarin duidelijk staat hoe je het best aangetaste bomen wegneemt”, zegt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (sp.a). “Het team Bio van Ovam kreeg ondertussen de opdracht om die uniforme aanpak uit te werken. Het komt ook aan bod op de volgende bijeenkomst van Interafval. Omdat de afvalverbrandingsinstallaties en containerophaling ook een rol spelen. Eens het verslag er is, zullen we snel een voorstel van timing krijgen”, aldus Bert Herrewyn. Er staat mogelijk ook een aangetaste boom in park Nolf in de Loofstraat. Ook die locatie bevindt zich in de Doorniksewijk.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer