De prikacties zijn verleden tijd nu de directie en de vakbonden een akkoord hebben bereikt.
Archief Peter Lanssens De prikacties zijn verleden tijd nu de directie en de vakbonden een akkoord hebben bereikt.

Staking afgewend bij AZ Groeninge

DIRECTIE WERFT 14 EXTRA MENSEN AAN EN ZET PERSONEEL BETER IN

Na maanden onvrede over de hoge werkdruk in het AZ Groeninge, is er nu een akkoord tussen vakbonden en directie. 51 personeelsleden verhuizen intern naar onderbemande afdelingen. Er komen ook 14 aanwervingen. "We zijn tot het uiterste gegaan", klinkt het bij alle betrokkenen.

Bediendenvakbonden LBC-NVK en BBTK dreigden met een staking. Zover komt het niet. Directie, raad van bestuur en vakbonden trokken gisterenavond de lont uit het kruitvat. "Door in eerste instantie per afdeling bedden beter in te plannen en personeel efficiënter in te zetten", zegt Annelies Vandenbussche van het BBTK. Het gaat over 51 werknemers. "Zij zullen afdelingen met een hoge zorgzwaarte extra bemannen", zegt Vandenbussche. "We moeten het nog in detail uitwerken, maar geriatrie en revalidatie zitten er zeker bij. Het is verder de bedoeling om het basispersoneel van afdelingen uit te breiden. Zo komen er overal extra zorgondersteuners, die onder meer maaltijden ronddragen."

Dagdagelijkse inzet

AZ Groeninge plant verder 14 aanwervingen ter ondersteuning van afdelingen met een hoge bezettingsgraad. De rust keert zo eindelijk terug in het nieuwe ziekenhuis op Hoog Kortrijk. "We beseffen ten volle dat de werkdruk hoog is en hebben respect voor de dagdagelijkse inzet voor de patiënten", stelt Philippe De Coene, voorzitter van de raad van bestuur. "Maar de middelen zijn zeer krap omdat de financiering in de zorgsector door de overheid al jaren krimpt. De meeste ziekenhuizen blijven amper uit de rode cijfers. AZ Groeninge is dan ook niet minder bemand dan andere ziekenhuizen, maar we gaan nu tot het uiterste door een extra inspanning te leveren", zegt De Coene.


"Evident was het zeker niet, maar er is nu een oplossing, en dat is in het belang van al onze medewerkers", vult algemeen directeur Inge Buyse aan. "We kunnen bedden later dit jaar ook beter toewijzen door de ligduur van patiënten te verkorten. De uitleg is moeilijk en complex, maar het gaat in grote lijnen over een daling van de ligduur van gemiddeld twee procent per jaar. Ik ben heel blij met de maatregelen. Want de budgettaire ruimte is erg beperkt, van overheidswege. Deze belangrijke inspanning zal het takenpakket verlichten. En het laat toe om in een constructieve sfeer, samen met alle medewerkers, onze kwalitatief hoogstaande zorgverlening aan patiënten verder uit te bouwen, in een snel evoluerend zorglandschap."

Lees meer