Lars Driesen (19) uit Menen.
AHK Lars Driesen (19) uit Menen.

Tiener moet droom om verder te studeren opgeven door brandstichtende buurman

Geen kunsthumaniora in Antwerpen, maar meteen een job. Die keuze moest Lars Driesen (19) noodgedwongen maken omdat een brand een jaar geleden het huis van zijn buurman in de Grondwetstraat in Menen in de as legde en ook het huis van hem en zijn moeder onbewoonbaar maakte. Buurman Chris A. riskeert 40 maanden voor brandstichting.

Op 7 april vorig jaar vernielde een brand de rijwoning op de Barakken. Jarenlang was Chris A. er al aan het renoveren, maar dat schoot niet echt op. Enkele minuten voor de brand uitbrak, zagen twee buren dat hij in de woning papier en karton verbrandde en daarna met zijn wagen vertrok. Volgens het openbaar ministerie maakte hij zich dan ook schuldig aan opzettelijke brandstichting. A. ontkende en vroeg de vrijspraak. Hij houdt vol dat hij toen geen vuur stookte.


De gevolgen van de brand waren ook voor de buren groot. Lars en zijn moeder Pascale konden door de schade niet in hun woning blijven. Ze trokken eerst naar een huis van kennissen en daarna naar een huurappartement in Wevelgem. Lars trok uiteindelijk in bij zijn toenmalige vriendin en haar ouders, maar toen die relatie afsprong, ging Lars alleen wonen in Kortrijk. Tal van omzwervingen dus en daar bovenop ook nog eens financiële problemen.

Geen brandverzekering

Chris A. bleek niet verzekerd, waardoor de eigen brandverzekering slechts een fractie van de schade ophoestte. "Dat deed me noodgedwongen besluiten geen muziekrichting aan de Antwerpse kunsthumaniora te starten, maar meteen aan de slag te gaan", zegt Lars. "Ik werk als arbeider bij een beddenfabrikant. Wat ik nu heb, is geen droomjob maar er heerst een toffe sfeer en ik heb goede collega's." Uitspraak op 23 mei. (LSI)

Lees meer