De huidige verlichting wordt tegen 2030 energiezuinig omgebouwd.
Ronny De Coster De huidige verlichting wordt tegen 2030 energiezuinig omgebouwd.

Verlichtingspark tegen 2030 energiezuinig omgebouwd in Groot-Waregem

Waregem laat het openbaar verlichtingspark in de stad en de deelgemeenten tegen 2030 ombouwen naar ultrazuinige ledverlichting. Er is hiervoor een overeenkomst met het netbedrijf Fluvius getekend. De stad mikt zo vooral op een forse daling van de CO2-uitstoot en van het energieverbruik en de energiekosten. De ombouw biedt ook opties wat sfeer en veiligheid betreft.

Groot-Waregem telt momenteel 7.793 verlichtingstoestellen. Die waren in 2018 goed voor een verbruik van ruim 2,7 miljoen kilowattuur elektriciteit en een CO2-uitstoot van 639.776 kilogram. Negentig procent van al die toestellen werkt nog op de klassieke wijze. Er moeten daarom per jaar gemiddeld 587 toestellen aangepast worden, om tegen 2030 helemaal klaar te zijn en zo de CO2-uitstoot en het energieverbruik twaalf tot vijftien keer sneller te doen dalen. De hinder voor bewoners en verkeer zal trouwens beperkt zijn omdat Fluvius de plaatsing van de nieuwe verlichtingsarmaturen in de tijd spreidt.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DOMINIEK COTTENS

    Heel goed initiatief. Helderder licht en energiezuinig .

Lees meer