Track-coördinator Jolle Desloover in het Muziekcentrum, waar de laatste hand aan de renovatie gelegd wordt.
Deleu Track-coördinator Jolle Desloover in het Muziekcentrum, waar de laatste hand aan de renovatie gelegd wordt.

Vernieuwd Muziekcentrum opent de deuren

MEER COMFORT, MEER CONCERTZALEN, MEER MOGELIJKHEDEN

Track heeft de voorbije twee jaar een grondige facelift gekregen, goed voor een investering van vijf miljoen euro. Het Muziekcentrum op het Conservatoriumplein ontvangt per jaar tweehonderdduizend bezoekers, die voortaan meer comfort en meer mogelijkheden krijgen. Zo is er nu een nieuwe concertzaal voor intieme jazzoptredens.

Het gebouw uit 1967 was aan vernieuwing toe. Eerste punt van aandacht was de toegankelijkheid. Het Muziekcentrum telde vroeger drie vleugels met allerlei toegangen. "Dat was te verwarrend", beseft Track-coördinator Jolle Desloover (32). "Er is nu één ingang met een gemeenschappelijk onthaal. De muziekpartners staan ook niet meer los van elkaar, maar werken meer als een geheel, zoals ook het samenzetten van de twaalf bureaus op de eerste verdieping."

Intieme optredens

De werking van het Muziekcentrum wordt naar een hoger niveau getild. Radio 2 verhuist midden januari naar Track en verlaat het West-Vlaams omroepgebouw op de Doorniksesteenweg, naast Kortrijk Xpo. Je hebt in Track sinds mei ook muziekcafé Pand.A en er zijn nu zes concertzalen, de zaal van muziekclub De Kreun inbegrepen, in plaats van twee zalen vroeger. "Zo hebben we nu een nieuwe zaal voor jazz- en klassieke optredens met plaats voor honderd staande en tachtig zittende bezoekers", vervolgt Desloover. "Daar is nood aan, want niet iedereen kan onze grote Concertstudio met 230 zitplaatsen aan. Het is ook interessant voor koren als akoestisch geïsoleerd repetitielokaal. De Concertstudio zelf is op punt gezet en krijgt nog dit jaar een nieuwe geluidsinstallatie."

Dj-tafel in openlucht

Ook nieuw is een grote balletstudio met uitzicht op de stad. Track huisvest straks de hele werking van het Conservatorium, dat vroeger over enkele locaties verspreid zat.


Het dakterras van de zaal van muziekclub De Kreun krijgt komend voorjaar nog een brug naar het Muziekcentrum.


Nog een blikvanger is de 'Yalp Fono'. De dj-tafel met wifi-hotspot staat er al aan het Casinoplein. Leg een smartphone die muziek afspeelt op de dj-tafel, waarna de Yalp Fono de muziek overneemt. Daarna kun je mixen en versterken en zelf dj worden. De dj-tafel is vandalisme- en weerbestendig en bovendien bespeelbaar in het donker.

Toonaangevend

Track omvat verder drie jamboxen (ruimtes om te repeteren), 38 leslokalen en een opnamestudio. Track is nu, geïnspireerd op het gelijkaardige muziekcentrum Tivoli Vredenburg in Utrecht, nog meer toonaangevend en een voorbeeld in de regio.


Alle partners zitten vanaf januari samen in Track met ook Radio Quindo, muziekorganisatie Wilde Westen, Legato (podiumkunstenaars), videoproductie Chemisch Circus, school Athena, Respiro Dell'Arte (musiceren), de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie en Schouwburg.

Lees meer