6 De man slaapt hier, op een karton links.
RV De man slaapt hier, op een karton links.

VIDEO. 80-jarige man woont tussen 40 ton papier: “Het is onmenselijk, hij moet geholpen worden”

Een 80-jarige dwangmatige verzamelaar stouwt een rijhuis in Kortrijk vol papier. Normaal wonen lukt niet meer. “Het is onmenselijk. Hij kan zelfs niet naar het toilet omdat de toegang overal versperd is met dozen. En slapen doet hij gewoon op de grond”, zegt eigenaar Romain Lefebvre (51).”

Ik heb wat achterstand in het lezen, meneer. Ik ruim daarna alles op

80-jarige man

De huurder van het rijhuisje in de Tuinstraat verzamelt al bijna drie jaar papier. Het gaat vooral over kranten en magazines, naar schatting goed voor ongeveer 40.000 kilogram. De woonkamer, de badkamer, de slaapkamer, de gang, zelfs de keuken, het toilet en de zolder liggen helemaal vol. Vier meter hoog, tot aan het plafond en tot aan de nok van het dak. Het gaat over vele duizenden dozen. De man van 80 jaar is wellicht een dwangmatige verzamelaar of ‘hoarder’. Maar hij ziet zijn verzamelstoornis niet in. “Ik heb wat achterstand in het lezen meneer, ik ruim daarna alles op”, zegt hij door de gleuf van zijn brievenbus aan de voordeur. Naar buiten komen wil hij niet.

Bidons vol urine

De man is niet aan zijn proefstuk toe. De ‘hoarder’ huurde enkele jaren geleden een woongelegenheid in de Brugsestraat. Na zijn vertrek leverde de opkuis onder meer twee containers vol papier op. Verder werden er ook tien met urine gevulde bidons werden aangetroffen. “Ook nu kan hij niet naar het toilet, de toegang is geblokkeerd”, zegt Romain Lefebvre, eigenaar van het rijhuis in de Tuinstraat. “Koken lukt ook niet, want de keuken is niet bereikbaar door al die stapels papier. Naar bed gaan? Hij slaapt in een gangetje op de grond, tussen de dozen. Zich wassen? Hij kan niet aan lopend water. En mocht hij zonder elektriciteit vallen, kan hij niet aan de zekeringkast om te kijken wat het probleem is.”

6 Koken lukt niet meer wegens plaatsgebrek...
RV Koken lukt niet meer wegens plaatsgebrek...

Volksgezondheid

Romain Lefebvre trok al met de politie naar het rijhuis en verwittigde ook de stad. “Ik probeer die man te overtuigen zich te laten helpen. Maar als ik hem zeg dat hij alles in een container moet gooien, begint hij bijna te huilen en zegt hij ‘dat zou desastreus zijn’. Ik sta machteloos. Ik kan hem niet verplichten”, zegt de eigenaar. De stad grijpt niet in. “We kunnen dat niet, zolang er geen gevaar voor de volksgezondheid is. We hebben geen bevoegdheid om zomaar een huis binnen te vallen”, zegt schepen van Wonen Wout Maddens (Team Burgemeester). “De eigenaar moet de vrederechter inschakelen, als hij vindt dat zijn belangen als verhuurder geschaad worden.”

Ratten op zolder

De vrederechter inschakelen omdat de 80-jarige man zijn plichten als huurder en goede huisvader niet nakomt, vindt eigenaar Romain Lefebvre nutteloos: “Tegen dat de vrederechter hier komen kijken is, is zijn huurcontract afgelopen. Die man heeft duidelijk hulp nodig, maar heeft het recht om begeleiding te weigeren. Ik vind dat een gat in het sociaal vangnet in ons land. Als zijn huurcontract hier afloopt, huurt hij gewoon elders een ander huisje en begint hij opnieuw. Hem op een lijst zetten mag niet. Misschien bent u de volgende huisbaas, die in de problemen komt. Want pas op, die 80-jarige man is een slimme mens, die het goed uitlegt. En hij is voor alle duidelijkheid wel een correcte betaler, als huurder. Ik merkte het probleem pas op toen de buren me meldden dat er ratten op zolder zouden zitten. Maar volgens de huurder is er van ongedierte geen sprake”, aldus Romain Lefebvre.

6 Het papier reikt tot aan het plafond
RV Het papier reikt tot aan het plafond

Er is een beroepsprocedure mogelijk, om de man te laten interneren

Advocaten huurrecht

Laten interneren

Advocaten huurrecht, ze blijven anoniem omdat ze met deze zaak niets te maken hebben, bevestigen dat huiseigenaars soms geremd worden om snel te handelen: “Er is wel een spoedprocedure, waarbij politie en vredegerecht vaststellen dat de man zijn eigen gezondheid in gevaar brengt en hem tijdelijk laten interneren in een psychiatrische afdeling. Een vrederechter volgt dan op. Je kan ook een verzoekschrift neerleggen bij het vredegerecht om de huurovereenkomst te laten ontbinden omdat de huurder het huis niet normaal en niet zorgvuldig bewoont. Om het dossier te stofferen, kan je als eigenaar beroep doen op je recht om het pand in het kader van onderhoudswerken te bezoeken. En zo vast te stellen hoe erg de toestand is. Een huurder kan door de vrederechter verplicht worden om op te ruimen. In de praktijk gebeurt dat vaak niet, waardoor de verhuurder het vaak zelf moet oplossen en voor de kosten de huurwaarborg aanspreekt. Nog een optie, als omwonenden last hebben, is een procedure voor abnormale burenhinder bij het vredegerecht inleiden. Wat in dit geval niet waarschijnlijk is.”

6 Hij krijgt amper nog de voordeur open
RV Hij krijgt amper nog de voordeur open
6 Ook op de zolder ligt het ondertussen vol
RV Ook op de zolder ligt het ondertussen vol
6 Het huisje in de Tuinstraat
Het huisje in de Tuinstraat

26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Robert DE REU

    Kijk moest dat huis zijn eigendom zijn, en alleenstand zijn, zou ik zeggen gun die man zijn pleziertje, het is ten slotte hij die er moet leven, maar zoals de situatie nu is kan het niet, zeer groot brandgevaar voor zichzelf en de buren.

  • Tina Colpaert

    Er is wel echt gevaar het huis is na een tijd niet meer opgewassen voor deze gewichten reken maar wat kan een vloer of boven verdiep dragen ook voor brandgevaar en vooral hygiene hij kan niet naar de wc waar laat hij dan zijn gevoeg niet aan stromend water kunnen waar wast hij zich etc die persoon is ziek en moet geholpen worden!

Lees meer