2 Lisa Sagaert uit Otegem is dolgelukkig met de hand die Vives haar aanreikt. “Mijn mama heeft een agressieve vorm van MS.
Henk Deleu Lisa Sagaert uit Otegem is dolgelukkig met de hand die Vives haar aanreikt. “Mijn mama heeft een agressieve vorm van MS.

Vives voert mantelzorgstatuut in voor studenten: “Als zieke mama me nodig heeft, mag ik nu les verlaten”

Bijna 1 op 5 jongvolwassenen zorgt voor familielid

Sinds dit schooljaar kunnen studenten aan hogescholen Vives een mantelzorgstatuut aanvragen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld meer begrip van de docent als ze te laat komen in de les, of een taak iets later indienen. Voor studentes Lisa uit Otegem en Caily uit Heule, die beiden zorgen voor hun zieke moeder, is het een opluchting.

Lisa Sagaert en Caily Desmet zijn dolgelukkig met de hand die Vives hen aanreikt. De twee dames hebben soms echt de handen vol met hun studie en de zorgtaken die ze op zich nemen. De mama van Lisa heeft een agressieve vorm van MS (multiple sclerose, red.). Het gaat om een aandoening van het zenuwstelsel, waardoor de patiënt geleidelijk aan verlamd geraakt. “Het geeft me echt een gerust gevoel dat het oké is als ik mijn gsm mag opnemen als ze belt”, vertelt Lisa. “En het is fijn dat er begrip is als ik in allerijl naar huis moet als ze bijvoorbeeld gevallen is en niet meer kan opstaan.” De moeder van Caily heeft leukemie en fibromyalgie, die onder meer chronische vermoeidheid en spierpijn met zich meebrengt. Ze staat dan ook elke dag paraat voor haar. “Het is een zorg minder als de prof begrijpt waarom je te laat bent in de les”, zegt ze. “Het geeft ons ademruimte dat er begrip is voor dergelijke zaken. We verlangen geen privileges, maar willen gewoon onze studie tot een goed einde brengen.” 

Stel je voor dat studenten zouden afhaken omdat ze hun studie niet meer kunnen combineren met de zorg voor een familielid… hoe jammer zou dat niet zijn?

Joris Hindryckx

Hulp bieden

Voortaan ondersteunt Vives studenten zoals Lisa en Caily meer bij het behalen van hun diploma. Ze krijgen enkel kleine gunsten, maar die maken een groot verschil uit. Voorbeelden zijn aangepaste stage-uren, het recht om hun gsm op te nemen tijdens de les en de toestemming om soms eerder te vertrekken uit de les of een keertje te laat te komen. “Stel je voor dat studenten zouden afhaken omdat het te zwaar wordt… hoe jammer zou dat niet zijn?”, zegt Joris Hindryckx, algemeen directeur bij Vives. “Jongvolwassene mantelzorgers beschouwen zichzelf vaak niet eens als mantelzorgers, waardoor ze uit zichzelf weinig ondersteuning gaan zoeken. Daarom schieten we hen te hulp.”

1 op 5 studenten

Lisa en Caily zijn lang niet alleen. Meer studenten dan je zou denken nemen de zorg voor een naaste op zich. Uit een studie van hogescholen Vives en Howest, waarbij 4.000 studenten werden ondervraagd, bleek dat meer dan 700 van hen een bepaalde vorm van mantelzorg op zich te nemen. Dat is bijna 1 op 5 studenten. “Uiteraard zijn daar verschillende gradaties in”, zegt Francky Debusschere van mantelzorgvereniging Samana. “Een paar keer per week soep brengen naar opa of oma en medicatie klaarleggen, is anders dan intensief zorgen voor een ouder in een rolstoel, bijvoorbeeld. Maar de beide situaties vallen onder de noemer mantelzorg’.” Wie meer wil weten over het mantelzorgstatuut van Vives, kan informatie vinden op www.vives.be/nl/mantelzorg.

2 Lisa Sagaert uit Otegem en Caily Desmet uit Heule vooraan, met achteraan Francky Debusschere van mantelzorgvereniging Samana en Eveline Crevits en Joris Hindryckx van Vives.
Henk Deleu Lisa Sagaert uit Otegem en Caily Desmet uit Heule vooraan, met achteraan Francky Debusschere van mantelzorgvereniging Samana en Eveline Crevits en Joris Hindryckx van Vives.

Lees meer