16 Zo’n 150 vrienden en familieleden van Ennio hielden zaterdag een stille wake op de snelwegparking.
Kristof Pieters Zo’n 150 vrienden en familieleden van Ennio hielden zaterdag een stille wake op de snelwegparking.

“Ennio (25) werd verrast door muur van vrachtwagens”: emotionele wake voor jongen die verongelukte tegen foutgeparkeerde truck

Op de snelwegparking langs de E17 in Kruibeke hebben zo’n 150-tal familieleden en vrienden van Ennio Van Bogaert (25) zaterdag een stille wake gehouden. De jongeman overleed nadat hij met zijn wagen tegen een fout geparkeerde vrachtwagen was aangereden. Op de plaats van het ongeluk werden zijn foto opgehangen en bloemen neergelegd. Het gemeentebestuur belooft de capaciteitsproblemen van de parking aan te kaarten bij de hogere overheid.

De federale wegpolitie verleende zaterdag haar medewerking aan de initiatiefnemers van de stille wake. Om veiligheidsredenen werd de oprit naar de snelwegparking richting Antwerpen om klokslag 12 uur afgesloten voor het verkeer. Zo’n 150-tal familieleden en vrienden trokken vervolgens naar de plaats waar de 25-jarige Ennio Van Bogaert donderdagavond 17 januari tegen een fout geparkeerde vrachtwagen crashte. Ennio was met een vriend op weg naar Antwerpen en wou nog even halt houden aan de shop van de snelwegparking. Zijn ouders Résa Van Bogaert en Nancy De Maeyer weten intussen al iets meer over de omstandigheden van het dramatische ongeval. De vriend op de passagierszetel kwam namelijk ongedeerd uit het wrak. “Ennio werd verrast door een vrachtwagen die links op de oprit van de parking stond”, getuigen ze. “Rechts stond er ook een vrachtwagen op de pechstrook. Normaal staan daar plastic paaltjes omdat te verhinderen, maar die worden gewoon plat gereden. Er was nog een smalle doorgang, maar eigenlijk stond hij dus plots voor een muur van vrachtwagens.”

16 Op de plaats van het ongeval werden bloemen neergelegd.
Kristof Pieters Op de plaats van het ongeval werden bloemen neergelegd.

Ook een aantal politici kwamen hun respect betuigen zoals Antoine Denert, Jos Stassen en Filip Vercauteren. “We hebben dit al op de agenda van het college geplaatst”, laat die laatste weten. “De snelwegparking valt niet onder onze bevoegdheid, maar we gaan dit zeker aankaarten bij de hogere instanties want zo’n gevaarlijke situatie moet worden aangepakt. De plastic paaltjes op de pechstrook zijn duidelijk niet afdoende en ook moet de capaciteit van de parking worden uitgebreid. Ze gaan zelfs al in de kmo-zone Hogenakker staan omdat ze hier geen plaats hebben.”

De ouders van Ennio gooien alleszins niet met verwijten naar de truckers. “Die mensen moeten ook hun job doen en staan voor enorme dilemma’s als de parking vol is en ze toch hun rij- en rusttijden moeten respecteren.”

16 Mama Nancy De Maeyer leest een brief voor, links vader Résa
Kristof Pieters Mama Nancy De Maeyer leest een brief voor, links vader Résa

De wake verliep zaterdag dan ook bijzonder sereen. Op de plaats van het ongeval werd door de familie een foto opgehangen van Ennio. Daarna konden alle aanwezigen een bloemetje neerleggen. “Dit doet enorm veel pijn”, zucht Yvonne Van Britsom, de oma van Ennio. “Ik heb op korte tijd al enkele mensen moeten afstaan waaronder mijn man, maar een grootouder zou nooit een kleinkind mogen overleven. Ik haal nog wel een beetje troost uit het feit dat Ennio als orgaandonor maar liefst twaalf mensen heeft geholpen. Hij leeft in hen dus toch nog een beetje verder.”

16 Oma Yvonne kreeg het moeilijk tijdens de wake.
Kristof Pieters Oma Yvonne kreeg het moeilijk tijdens de wake.

De familie was zichtbaar onder de indruk van de enorme opkomst voor de wake. “Het is niet te beschrijven hoeveel dit voor ons betekent”, zegt mama Nancy. “Alle ouders vraag ik hun kinderen te zeggen hoe graag ze hen zien en alle jongeren roep ik op om zeker te genieten van het leven, maar steeds voorzichtig te zijn. Ik hoop dat met deze wake er eindelijk lessen worden getrokken en er iets zal veranderen aan deze gevaarlijke situatie.”

16 Ennio Van Bogaert
rv Ennio Van Bogaert
16 Stiefpapa Wim bevestigt een foto van Ennio op de plaats van het ongeval.
Kristof Pieters Stiefpapa Wim bevestigt een foto van Ennio op de plaats van het ongeval.
16 De aanwezigen legden bloemen neer op de plaats van het ongeval.
Kristof Pieters De aanwezigen legden bloemen neer op de plaats van het ongeval.
16
Kristof Pieters
16
Kristof Pieters
16 Ook enkele politici waren aanwezig waaronder schepen Filip Vercauteren.
Kristof Pieters Ook enkele politici waren aanwezig waaronder schepen Filip Vercauteren.
16
Kristof Pieters
16
Kristof Pieters
16 Mama Nancy biedt en krijgt troost van de aanwezigen.
Kristof Pieters Mama Nancy biedt en krijgt troost van de aanwezigen.
16
Kristof Pieters
16 Een bloemenkrans wordt bevestigd  aan de verlichtingspaal.
Kristof Pieters Een bloemenkrans wordt bevestigd aan de verlichtingspaal.
16 Als afsluiter werd het glas geheven op Ennio.
Kristof Pieters Als afsluiter werd het glas geheven op Ennio.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Patrick Wauters

    Susie Casteleyn de enige schuldige is hier de overheid. Truckers hebben niet genoeg parkeerruimte ter beschikking om hun nachtrust te nemen. Indien zijn niet op tijd stoppen riskeren ze monsterboetes die de chauffeur dan nog eens zelf kan ophoesten.

  • Susie Casteleyn

    Waar is de verkeerspolitie nu? Foutparkeerders kun je niet hard genoeg straffen. Tzal je kind maar wezen

Lees meer