5 Bewoonster Joske probeert de aluminium klankbuizen uit en geniet daar met volle teugen van.
Kristof Pieters Bewoonster Joske probeert de aluminium klankbuizen uit en geniet daar met volle teugen van.

Dementerende bejaarden genieten van geuren, kleuren en geluiden in nieuwe belevingstuin van woonzorgcentrum Wissekerke

In het woonzorgcentrum Wissekerke kunnen de bewoners met dementie voortaan genieten in een nieuw aangelegde belevingstuin. Geuren, kleuren, vormen en geluiden zorgen voor rustgevende prikkels.

Mobiele bewoners van het rusthuis kunnen gemakkelijk even verpozen in de groene omgeving van Wissekerke maar voor bewoners met dementie is een wandeling in de natuur niet vanzelfsprekend. Ze mogen namelijk nooit zonder begeleiding vrij rondwandelen en beschikten tot nog toe enkel over een ommuurde binnentuin. Vanaf dinsdag is daar verandering in gekomen. De nieuwe belevingstuin, die toepasselijk ‘De Verwondering’ werd gedoopt, is 420 vierkante meter groot en bestaat uit paden langs een grote variëteit aan planten, kruiden en bloemen. “Bewoners met dementie hebben heel veel baat bij rustgevende prikkels uit de natuur”, zegt directeur Ruben Foubert. “Geuren, kleuren en geluiden van de natuur zijn voor hen één van de weinige manieren om tot rust te komen, hun gevoelens te uiten en contact te leggen met familie, andere bewoners en medewerkers.”

De aanleg van zulke tuin vroeg wel wat expertise. “Mensen met dementie durven namelijk al eens gemakkelijker een bloem of blad in hun mond te stoppen”, licht Kristine Troubleyn, coördinator animatie, toe. “Daarom hebben we onze plantenkeuzen bepaald aan de hand van lijsten van het antigifcentrum. We hebben ook gezorgd voor voldoende contrast in kleur en vorm zodat ook bewoners die minder goed zien, er voluit van kunnen genieten. Er zijn vertrouwde geuren zoals munt en tijm maar straks zien ze ook de eerste vruchten op de appelaars en perelaars verschijnen. De paden zijn recht afgebakend en ook dat heeft een reden. Uit studies blijkt dat bewoners met dementie blokkeren bij het bewandelen van kronkelende paden. Naast de natuurlijke geluiden van vogels, bijen en kabbelend water is er ook een percussietoestel voorzien met zeven aluminium klankbuizen. De diepe resonerende tonen hoor je niet alleen maar voel je ook. Later gaan we ook nog plantenbakken op ooghoogte plaatsen om groenten te kweken.”

De bewoners kregen de kans om zelf een naam te bedenken voor de nieuwe tuin. De jury koos voor ‘De Verwondering’ van bewoner Julien Wattenberghe.

5 De paden zijn recht, om de bewoners met dementie niet in de war te brengen.
Kristof Pieters De paden zijn recht, om de bewoners met dementie niet in de war te brengen.
5 De planten zijn zorgvuldig geselecteerd en niet giftig, zo is er geen gevaar als iemand een bloem of blaadje in de mond stopt.
Kristof Pieters De planten zijn zorgvuldig geselecteerd en niet giftig, zo is er geen gevaar als iemand een bloem of blaadje in de mond stopt.
5
Kristof Pieters
5
Kristof Pieters

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer