11 Twee grote kranen staan intussen al klaar om vrijdag de tijdelijke brug te installeren.
Kristof Pieters Twee grote kranen staan intussen al klaar om vrijdag de tijdelijke brug te installeren.

E17 dit weekend afgesloten voor plaatsing van tijdelijke brug over snelweg: “Werken komen deze zomer op kruissnelheid met grote hinder”

De E17 zal ter hoogte van het complex Kruibeke dit weekend ’s nachts voor alle verkeer worden afgesloten voor de plaatsing van een tijdelijke brug over de snelweg. De 33 ton zware brug is maar liefst 43 meter lang en zal in drie delen de hoogte in gehesen worden. De werken zijn maar een voorbode van wat ons nog te wachten staat. Deze zomer starten nieuwe werven op en wordt nog zware hinder verwacht.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De tijdelijke brug komt naast de bestaande brug van de Krijgsbaan te liggen. “Het gaat om een ‘keerbrug’ omdat we vanaf 18 juli de afrit Zwijndrecht van de E17 richting Gent definitief afsluiten”, zegt Roos Mariën, projectcommunicator bij Lantis. “In de toekomst zal het verkeer van en naar Zwijndrecht via een parallelweg verlopen naar de nieuwe verkeerswisselaar van Linkeroever. Tot die tijd zal men echter gebruik moeten maken van deze tijdelijk brug om een draaimanoeuvre te maken over de snelweg. Rijd je richting Gent en heb je bestemming Zwijndrecht, dan rijd je voorbij de oude afrit Zwijndrecht en keer je in Kruibeke via de tijdelijke keerbrug. Zo bereik je de afrit Zwijndrecht richting Antwerpen aan de zuidzijde van de snelweg die vanaf dan terug open is voor verkeer.”

Verkeerslichten op Krijgsbaan

Het tijdelijk karakter is relatief want de brug zal er wellicht tot 2025 blijven liggen. “Er komt een aparte afslagstrook voor de keerbrug”, vervolgt Mariën. “Omdat het verkeer voor zowel Zwijndrecht als Kruibeke/Melsele samenkomt op één afrit zijn er bovenop de brug van de Krijgsbaan verkeerslichten geplaatst. Als er te veel filevorming ontstaat op de afrit zal het licht langer op groen staan zodat er geen files staan tot op de E17.”

11 Bovenop het viaduct aan de Krijgsbaan zijn intussen verkeerslichten geplaatst.
Kristof Pieters Bovenop het viaduct aan de Krijgsbaan zijn intussen verkeerslichten geplaatst.

Plaatsing is millimeterwerk

Het plaatsen van de tijdelijke brug is een huzarenstukje waarvoor intussen twee grote kranen ter plaatse zijn gekomen. Die zullen de brug in drie delen op hun plaats leggen, zeg maar millimeterwerk met een kolos. “De brug is 43 meter lang, zes meter breed en weegt 33 ton”, weet preventiecoördinator Bob Van der Steen. “Het is een stalen brug die al voorzien is van een wegdek. We moeten dus enkel de bouten aandraaien en ze is klaar voor gebruik. Het is vrij uniek dat er een brug wordt geplaatst met zo’n grote overspanning.”

11 Bob Van der Steen bij de kranen die vrijdag de brug over de snelweg zullen plaatsen.
Kristof Pieters Bob Van der Steen bij de kranen die vrijdag de brug over de snelweg zullen plaatsen.

Snelweg ‘s nachts afgesloten

De snelweg is tijdens de nacht van 3 op 4 juli in beide richtingen afgesloten tussen 2 uur en 5 uur. Tijdens de nacht van 4 op 5 juli wordt het verkeer richting Gent onderbroken tussen 1 uur en 5 uur, in de richting van Antwerpen tussen 2 uur en 7 uur. Het verkeer verlaat dan de snelweg via de afritten Kruibeke en kan de snelweg terug oprijden via de opritten Kruibeke. De op- en afritten zijn uitsluitend toegankelijk voor doorgaand snelwegverkeer en niet voor bestemmingsverkeer. Dit betekent dat de Krijgsbaan tijdens beide nachten eveneens afgesloten is voor verkeer. Er is een omleiding voorzien via de Pastoor Coplaan in Zwijndrecht.

11 De brug is  43 meter lang en wordt in drie stukken naar boven gehesen.
Kristof Pieters De brug is 43 meter lang en wordt in drie stukken naar boven gehesen.

In dienst op 18 juli

De tijdelijke brug gaat op 18 juli in dienst als keerbrug voor het snelwegverkeer. De oprit in Zwijndrecht voor verkeer richting Antwerpen sluit definitief vanaf 1 september. Rijd je vanuit Zwijndrecht of Burcht richting Antwerpen, moet je de oprit opnemen in Zwijndrecht richting Gent en keer je in Kruibeke via de tijdelijke keerbrug. Via de E17 bereik je zo de Kennedytunnel of de R1/E34.

11 In plaats van de afrit Zwijndrecht te nemen, moet het verkeer binnenkort doorrijden tot aan de keerbrug, daar terugdraaien richting Antwerpen en dan de afrit Zwijndrecht richting Antwerpen nemen.
Kristof Pieters In plaats van de afrit Zwijndrecht te nemen, moet het verkeer binnenkort doorrijden tot aan de keerbrug, daar terugdraaien richting Antwerpen en dan de afrit Zwijndrecht richting Antwerpen nemen.

Zwaarste periode in augustus

De grootste hinder wordt verwacht tussen 12 en 20 augustus want dan vinden er een aantal impactvolle werken plaats aan het knooppunt Antwerpen-West. Twee fly-overs worden dan gesloopt en vervangen door tijdelijke bruggen. Er worden lange reistijden verwacht tussen de linker- en rechterscheldeoever en tijdelijk gaat dan zelfs de verbinding van de E17 naar de E34 dicht. “Dit wordt het zwaarste moment van de werken op de kant van de linkeroever”, waarschuwt Roos Mariën. “Wie in deze periode niet in de buurt moet zijn, blijft best weg of rijdt om.”

Webinars

Normaal gezien had bouwheer Lantis een aantal infomomenten gepland maar door de coronacrisis is dat onmogelijk. “We organiseren daarom op dinsdag en woensdag ‘webinars’, online presentaties van de werken en hun impact waarbij men ook vragen kan stellen”, zegt woordvoerster Annik Dirkx. Inschrijven hiervoor kan via oosterweelverbinding.be/linkeroever/webinar

11
Kristof Pieters
11
Kristof Pieters
11
Kristof Pieters
11
Kristof Pieters
11
Kristof Pieters
11
Kristof Pieters

Lees meer