3 Tina Van Havere ging dinsdag op pad met Julien Mertens om de nieuwe affiches te gaan plakken.
Kristof Pieters Tina Van Havere ging dinsdag op pad met Julien Mertens om de nieuwe affiches te gaan plakken.

Tina Van Havere (sp.a) buigt Facebookrel om in ludieke verkiezingscampagne

Tina Van Havere (sp.a) heeft op de vooravond van 1 mei de aftrap gegeven van haar verkiezingscampagne en dat is er één met een vette knipoog geworden. Haar affiche is geïnspireerd op de bekende Tiny-boeken. Vorig jaar circuleerde hierop ook al een parodie, weliswaar een wansmakelijk exemplaar van de hand van de voorzitter van de lokale N-VA afdeling. Hij moest vervolgens een stap opzij zetten.

Gewezen schepen Tina Van Havere is kandidaat voor sp.a voor het Vlaams parlement en staat op de 7de plaats. “Om op te vallen tussen de vele affiches zocht ik een originele invalshoek”, vertelt ze. “Je moet als kandidaat immers de aandacht trekken. Daarom koos ik voor een knipoog naar de bekende Tiny-boeken. Die haalden het voorbije weekend nog de kranten omwille van de veiling die meer dan een half miljoen euro opbracht. Wereldwijd worden Tiny-boeken geparodieerd en gebruikt in allerlei contexten.”

Ook in Kruibeke leverde het al eerder krantenkoppen op toen een politieke tegenstrever naar aanleiding van het nakende huwelijk van Tina Van Havere een Tiny-tekening op een klungelige wijze probeerde te parodiëren. Denis Hendrickx, destijds voorzitter van N-VA Kruibeke, postte op Facebook de boekcover ‘Tiny leert pijpen’ als prequel van ‘Tina gaat trouwen’. Hij kondigde meteen ook het volgende boek aan: ‘Tiny gaat scheiden’. Hendrickx postte het bericht op een satirische Facebookgroep maar het ontplofte in zijn gezicht. Hoewel hij zich achteraf excuseerde voor het bericht, moest hij een stap opzij zetten als voorzitter van N-VA

3 Een Facebookpost van de lokale N-VA voorzitter deed vorig jaar heel wat stof opwaaien. Denis Hendrickx moest ondanks excuses een stap opzij zetten.
Facebook Een Facebookpost van de lokale N-VA voorzitter deed vorig jaar heel wat stof opwaaien. Denis Hendrickx moest ondanks excuses een stap opzij zetten.

“Het is zeker niet mijn bedoeling om oude koeien uit de sloot te halen met deze campagne”, benadrukt Tina Van Havere. “Het is inderdaad een dikke knipoog naar de Kruibeekse politiek maar tegelijk wil ik er nu zand over gooien. Ik blijf het een wansmakelijke geschiedenis vinden en zeer vrouwonvriendelijk maar voor mij is dat incident afgelopen. Ik wil met deze affiche gewoon tonen dat humor ook op een opbouwende manier kan ingezet worden.”

De affiche is gemaakt door enkele Kruibeekse creatieve geesten. De tekening is van de hand van illustratrice Gitte Vancoillie en vormgever Peer De Maeyer. “We hebben uiteraard wel vooraf goed onderzocht dat we ons niet zouden bezondigen aan plagiaat. Zo moest het zeker een eigen tekening zijn, mocht ook niet hetzelfde lettertype worden gebruikt en moet het duidelijk om een parodie gaan. Ik denk dat we hierin zeker geslaagd zijn.”

De komende weken zullen er nog meer Tina-tekeningen gemaakt worden. “Die zullen dan vooral de inhoud waarvoor ik sta duidelijk maken. Toegankelijke en dus betaalbare gezondheidszorg is voor mij een prioriteit en ok de leefbaarheid van de dorpskernen in onze regio met de start van de Oosterweelwerken.”

3
rv

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer