3 Het containerpark in Kruishoutem.
Foto Ronny De Coster Het containerpark in Kruishoutem.

Kruisem blijft bij twee afvalintercommunales, maar weet nog niet wat er met containerparken gebeurt

Oppositie maakt zich ongerust, maar milieuschepen verzekert dat er geen afbouw komt van de dienstverlening.

Het gemeentebestuur van Kruisem heeft nog altijd niet beslist hoe de uitbating van de twee containerparken in de toekomst zal verlopen. Beide deelgemeenten van de fusiegemeente hebben nog hun eigen recyclagepark en zijn elk aangesloten bij een andere afvalintercommunale. “Er komt alleszins geen afbouw van de dienstverlening”, reageert milieuschepen Kristof Callens (CD&V) op kritiek vanuit de oppositie.

Kruishoutem is als enige Oost-Vlaamse gemeente aangesloten bij afvalintercommunale IMOG. Inwoners moeten hun afval vooraf sorteren en rijden over een weegbrug. Ze betalen een tarief, afhankelijk van soort afval en gewicht. Zingem werkt, net als de meeste gemeenten in de Vlaamse Ardennen, samen met afvalintercommunale IVLA. In dit recyclagepark wordt afval niet gewogen: men betaalt op basis van de geschatte hoeveelheid. Bovendien krijgt elk gezin jaarlijks dertig beurten gratis. Globaal gezien zijn de tarieven in Zingem goedkoper. In Zingem staat IVLA ook in voor de tweewekelijkse ophaling van gewogen afvalcontainers. In Kruishoutem staat IMOG in voor de wekelijkse ophaling van huisvuilzakken.

Het is erg, dat we nog altijd niet weten hoe de uitbating van beide recyclageparken eruit zal zien en wat de gevolgen zijn voor de inwoners.

Oppositieraadslid Geoffrey Verleyen (Open Vld)
3 Geoffrey Verleyen (Open Vld)
Ronny De Coster Geoffrey Verleyen (Open Vld)

“In april 2018 voorzagen beide gemeentebesturen nog  om voor de uitwerking van het afvalbeleid vanaf 1 januari 2020 enkel bij IMOG aangesloten te blijven. In Kruisem zou de ophaling aan huis van restafval tweewekelijks verlopen, volgens het systeem van diftarcontainers. Ook de ophaling van PMD en papier/karton zou tweewekelijks gebeuren. Voor de uitbating van recyclageparken werd gekozen om in Kruishoutem een ‘hoofdpark’ met twee weegbruggen uit te baten, terwijl in Zingem een ‘bij-park’ met één weegbrug zou worden uitgebaat. Dit betekende dat in Zingem een beperkt betalend aanbod zou worden voorzien”, herinnert oppositieraadslid Geoffrey Verleyen (Open Vld) zich.

“Wij waren toen al van mening dat beide recyclageparken in Kruishoutem én Zingem volwaardig behouden moesten blijven, met een volledig uniform aanbod. Het schepencollege beloofde immers dat de fusie geen negatieve invloed zou hebben op de dienstverlening en dat iedereen er beter van zou worden”, zegt Verleyen.

IVLA én IMOG

Intussen heeft het gemeentebestuur beslist dat Kruisem zal aangesloten blijven bij beide afvalintercommunales. “En wie zal dat betalen? De intercommunales, de gemeente of misschien zelfs de burgers?” vraagt Verleyen zich af. “Nog erger vind ik dat we nog altijd geen zicht hebben op hoe de uitbating van beide recyclageparken eruit zal zien en wat de gevolgen zijn voor de inwoners”, aldus Verleyen. Tijdens de jongste gemeenteraad stelden ook de andere oppositiepartijen N-VA, Groen&Co en onafhankelijk raadslid Jan Herman zich vragen bij deze nieuwe constructie.

Alleszins blijven de twee containerparken bestaan. Wij hebben nooit iets anders gezegd, toch?

Milieuschepen Kristof Callens (CD&V)
3 Kristof Callens
CD&V Kruisem Kristof Callens

“De recyclageparken in Zingem en Kruishoutem blijven behouden. Er is daarover door ons nooit iets anders gezegd”, reageert milieuschepen Kristof Callens (CD&V). “Het containerpark in Zingem heeft altijd al een beperkter aanbod gehad dan dat in Kruishoutem. Het kan ook niet anders: het is veel kleiner. Maar een afbouw van Zingem is nergens en nooit voorzien. Integendeel: het aanbod zal in de toekomst nog worden uitgebreid”, voorziet Callens.

Volgens de schepen zullen de twee intercommunales Zingem en Kruishoutem ook niet apart bedienen. “Ze zullen wel samenwerken om het aanbod in hun beide regio’s uit te breiden. Ook bij ons dus. Daarom blijven we lid van beide intercommunales”, besluit Callens. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer