Video. Zo zullen verbouwde Vrije Basisschool en nieuwe sporthal in Huise er over twee jaar uitzien

Aan de Kloosterstraat in Huise start volgende week de grondige verbouwing van de Vrije Basisschool en de bouw van een nieuwe sporthal. De werkzaamheden zullen ongeveer twee jaar duren en ruim 6 miljoen euro kosten. “Aan dit project gaat meer dan tien jaar voorbereiding vooraf”, vertelt schoolhoofd Mia Van Steenkiste.

De Vrije Basisschool van Huise telt 230 leerlingen. “Ons leerlingenaantal blijft al jaren stabiel, maar de gebouwen waarin onze kinderen les volgen, voldoen niet meer aan de hedendaagse normen”, stelt Vansteenkiste.

Dat was al zo toen ze dertien jaar geleden aan hoofd kwam van de school in Huise. “Het dossier is pas in een stroomversnelling gekomen, nadat we aan de straatkant de verlaten gebouwen van het rusthuis hadden aangekocht om ook daar klassen te bouwen. Als je bijkomende schoolruimte creëert , krijgt je sneller subsidies, zo bleek.”

In het vroegere rusthuis komen drie ruime kleuterklassen. Ook het secretariaat en het kantoor van de directeur komen in de vleugel aan de straatkant, die dankzij een glazen uitbouw extra licht en ruimte krijgt.  Op de eerste verdieping zijn nog eens zes nieuwe klassen gepland. De bestaande refter van de school wordt helemaal gerenoveerd en zal ook als cafetaria voor de sporthal gebruikt worden. Daarachter komt de nieuwe sporthal.

Twee jaar creatief zijn

De Aalterse aannemer Vandenbussche start volgende maandag met de werkzaamheden en zal ongeveer twee jaar bezig zijn. “Het plan is, dat we in september 2021 de helemaal vernieuwde school kunnen in gebruik nemen. Tot dan zullen we creatief zijn om er voor te zorgen, dat onze kinderen in alle veiligheid en rust de lessen kunnen volgen”, zegt Mia Vansteenkiste.

In de eerste week van juli begint de school met het verhuizen van materiaal, zodat de aannemer in de vakantie enkele panden kan slopen.

Gemeente betaalt mee

Aan het bouwproject hangt een stevig prijskaartje: de verbouwing van de school en de bouw van de sporthal zullen samen 6.118.093 euro kosten. Dat budget wordt bijeengebracht door het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion), de gemeente Kruisem, een spaarpotje van de Vrije Basisschool zelf en diverse steungevers. Voor het resterende deel zal de VZW Katholieke Scholen Huise-Lozer-Ouwegem een lening aangaan.

Kosten delen met gemeente

De gemeente Kruisem betaalt aan de school 1.600.000 euro om de sporthal buiten de schooluren 50 jaar te mogen gebruiken. De gemeente verleent ook een lening van 600.000 euro met een looptijd van 20 jaar. “En de energiekosten zullen we delen: 30% voor de school 70% voor de gemeente”, zegt onderwijsschepen Kathleen Hutsebaut (CD&V). “Ik denk dat we hiermee een goede zaak doen, want dit zal ons veel minder geld kosten dan wanneer we zelf een sporthal zouden bouwen”, vergelijkt Hutsebaut.

6 Turnzaal en refter tijdens de schooluren, sporthal en cafetaria op andere momenten.
Architektenburo MAS Turnzaal en refter tijdens de schooluren, sporthal en cafetaria op andere momenten.
6 De polyvalente ruimte op de bovenste verdieping.
Architektenburo MAS De polyvalente ruimte op de bovenste verdieping.
6 De nieuwe kleuterklassen aan de straatkant krijgen veel lichtinval dankzij een glazen voorbouw.
Architektenburo MAS De nieuwe kleuterklassen aan de straatkant krijgen veel lichtinval dankzij een glazen voorbouw.
6 Zo zullen de VBS Huise en de sporthal er gaan uitzien.
Architektenburo MAS Zo zullen de VBS Huise en de sporthal er gaan uitzien.
6 De gemeente betaalt mee voor het gebruik van de sporthal.
Architektenburo MAS De gemeente betaalt mee voor het gebruik van de sporthal.
6 Ook de speelplaats wordt vernieuwd.
Architektenburo MAS Ook de speelplaats wordt vernieuwd.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer