Aan de kant van de Mastbloem is op het Nieuw Plein een waterpartij aangelegd.
Foto Ronny De Coster Aan de kant van de Mastbloem is op het Nieuw Plein een waterpartij aangelegd.

Fanfare wandelt vernieuwd dorpscentrum in

Met de fanfare op kop trok zaterdag een stoet door hartje Kruishoutem om het vernieuwde Nieuw Plein en aanpalende straten feestelijk in te huldigen. De werkzaamheden hebben ruim 5 miljoen euro gekost en vormen een eerste fase van de centrumrenovatie. Volgend jaar komen de Markt en omgeving aan de beurt.

De herinrichting van het Nieuw Plein en de heraanleg van de Kerkhofweg, de Blekerijstraat, de Woestijnestraat en een deel van de Stefaan De Jonghestraat zijn een feit. Bovendien werd ter ontsluiting van het recyclagepark een nieuwe weg aangelegd tussen de Sint-Elooiskeer en de Kerkhofweg: de Melkerijstraat.


"We hebben bewust gekozen voor duurzame materialen, met uitgewassen beton, gemakkelijk te onderhouden groen, natuursteen accenten in bijvoorbeeld de boordstenen en kleiklinkers die eigenlijk echte streekproducten zijn. Met bomen, planten, groene ruimten, een waterpartij en mooi straatmeubilair hebben we het geheel afgemaakt", vat de Kruishoutemse schepen Robrecht Bothuyne het werk samen.


Twee blikvangers op het Nieuw Plein: de langwerpige, ondiepe waterpartij en de 6,5 ton zware stalen luifel, waaronder een bushalte, een openbaar toilet en fietsenrekken zijn ondergebracht. "Binnenkort komen hier ook nog oplaadpunten voor elektrische auto's en fietsen", voorziet Bothuyne.


Vijf miljoen euro heeft deze eerste fase van de Kruishoutemse centrumrenovatie gekost. De gemeente betaalt één derde zelf.


Daarmee is het werk niet af. Nog dit jaar moeten de plannen en bestekken klaar zijn en volgend jaar moeten de graafmachines oprukken voor deel twee van de centrumrenovatie: de heraanleg van de Markt, de Hoogstraat met een rondpunt aan 't Strooien Dak, de Churchillstraat, het eerste deel van de Waregemsesteenweg, de Kerkstraat en de Pastorijstraat. (DCRB)

Lees meer