Kruispunt oversteken is levensgevaarlijk

STAD BELOOFT ZEBRAPADEN TE SCHILDEREN

Het kruispunt van de Belgiëlaan met het Hofkwartier vinden Herentalsenaren levensgevaarlijk: "Fietsers en autobestuurders steken over zonder naar elkaar om te kijken, met een chaos tot gevolg." Volgens inwoners is het niet duidelijk wie voorrang heeft en zijn de zebrapaden dringend toe aan een laag nieuwe verf. Het stadsbestuur belooft de zebrapaden te schilderen en de situatie te bekijken.

Wie van de Augustijnenlaan naar de Belgiëlaan rijdt of omgekeerd, zit op de hoofdweg en heeft dus voorrang. Al wie vanuit het Hofkwartier of de Fraikinstraat komt, moet voorrang verlenen. Maar dat lijkt volgens onze lezers en Herentalsenaren niet voor iedereen duidelijk te zijn.

"Het is een levensgevaarlijk kruispunt", zegt Rita Schoor, die er dagelijks passeert. "Als je uit het Hofkwartier komt en al half op het kruispunt staat, nemen de mensen uit de Belgiëlaan of Augustijnenlaan nòg hun voorrang. Ze rijden je gewoon voorbij. Ik ben er al twee keer moeten opzijspringen met mijn fiets. Als ik dan al die schoolkinderen op de fiets zie... Ik ben mijn neef verloren toen hij 39 was. Hij is verongelukt op de fiets. Als je zoiets al meegemaakt hebt, zie je zulke toestanden constant voor je ogen."

"Het is gewoon niet duidelijk wie hier eerst mag oversteken. Herentalsenaren weten dat ondertussen wel, maar mensen van buitenaf niet. De zebrapaden zijn trouwens aan vervanging toe. De lijnen zijn afgebleekt", reageert Theo Wierts, die in een appartement op het kruispunt woont. "Ik woon nu al lang in Herentals, maar ik ben afkomstig van Nederland. Daar zouden ze zo'n kruispunt al lang aangepakt hebben."

Oppositiepartij N-VA vindt ook dat het dringend tijd is dat om actie te ondernemen. "Dat kruispunt is een pijnpunt dat verscheidene bezorgde ouders en leerkrachten ons al hebben gemeld. Op papier is het kruispunt misschien technisch in orde, als iedereen zich aan de verkeersregels zou houden. In de praktijk moet het drukke verkeer van het Hofkwartier voorrang verlenen aan de Belgiëlaan, waardoor de vele schoolgaande fietsers en auto's minutenlang stilstaan", zegt gemeenteraadslid en federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA).

Lastig voor bussen

"Een bijkomend probleem is de te kleine draaicirkel voor de vele bussen die deze smalle as passeren. Om af te slaan, moet het verkeer vaak achteruit of wordt de voorrang omgedraaid om het kruispunt voor de bus vrij te maken. Zo ontstaat er chaos. Weggebruikers worden ongeduldig en proberen de rijbaan vanuit het Hofkwartier toch over te steken", gaat Van Camp verder. "Uiteindelijk is de zwakke weggebruiker de dupe, want die wordt in gevaar gebracht. Wij pleiten voor fietspaden."

Reglementair in orde

Het stadsbestuur zegt dat het het kruispunt wil bekijken. "Een herinrichting is niet meteen aan de orde omdat reglementair alles in orde is met dat kruispunt. Er staat een omgekeerde driehoek als voorrangsbord als je het kruispunt nadert en er staan langs de zijwegen verticale lijnen op de weg", zegt schepen van Mobiliteit Jan Michielsen (CD&V). Zelf passeert de schepen het kruispunt ook dagelijks. "Drie keer per dag zelfs, op mijn fiets. Het is inderdaad een heel druk kruispunt omdat er verscheidene verkeersstromen - met bovendien bussen - bij elkaar komen. Maar zolang iedereen zich aan de regels zou houdt, is er niet direct gevaar. De zebrapaden zijn inderdaad minder goed zichtbaar geworden. Een van de komende weken worden die opnieuw geschilderd. Toch gaan we het kruispunt bekijken met onze Mobiliteitscel. Als er echt een probleem is, zullen we dat aanpakken. Dat doen we overal zo in onze stad. Zo gaan we op de hoek van de Boerenkrijg-laan en de Stadspoortstraat fietssuggestiestroken aanbrengen en paaltjes zetten", kondigt de mobiliteitsschepen aan. "

Meer respect

De politie vraagt de mensen op het kruispunt meer respect te tonen voor elkaar. "Elke weggebruiker die het kruispunt passeert, moet voorrang verlenen als hij uit de zijstraten komt, òòk fietsers. Dat gebeurt nu vaak niet en dan krijg je gevaarlijke situaties. Toch gebeuren daar zeer weinig ongevallen", vertelt commissaris Dirk Janssens. De politie zegt een oogje in het zeil te houden, zeker de eerste weken van het schooljaar.

Fietsers op het kruispunt van de Belgiëlaan met het Hofkwartier. Het zebrapad is half verdwenen.
Maria de la Cruz Fietsers op het kruispunt van de Belgiëlaan met het Hofkwartier. Het zebrapad is half verdwenen.

Lees meer