Een glunderende Jacques Neyrinck tijdens de Ezelsfeesten in oktober 2015.
Joyce Mesdag Een glunderende Jacques Neyrinck tijdens de Ezelsfeesten in oktober 2015.

"Hij kon een ijsberg doen smelten"

GEMEENTE ROUWT OM OVERLIJDEN JACQUES NEYRINCK (73), 'MEEST GEËNGAGEERDE MAN VAN KUURNE'

Kuurne is in de rouw na het overlijden van Jacques Neyrinck (73). De man verloor vrijdagavond de strijd tegen botkanker. Hij was een sleutelfiguur binnen het feestcomité van de Ezelsfeesten, de Orde van de Ezel en het Leieslagcomité, en stichter van de Kuurnse damesvolleybalclub. "Dit is een groot verlies voor de club en voor heel Kuurne", klinkt het bij Dennis Vankemmel, huidig voorzitter van de damesvolleybalclub.

Vorig jaar in april werd hij Jacques Neyrinck kanker vastgesteld. Afgelopen vrijdag verloor hij de strijd tegen de ziekte. Het grote publiek kent Jacques als het podiumbeest, de showman van de Ezelsfeesten, de 'Jack' van 'Jack en de Tramstations'. In de vele verenigingen waarin Jacques actief was, was hij echter vooral gekend als diegene op wie je kon rekenen, diegene die met een kwinkslag en zijn eeuwige glimlach dingen gedaan kon krijgen.


In de Orde van de Ezel zat hij in zowat alle werkgroepen die er zijn. "Hij was niet alleen een denker, maar ook een doener", zegt Eddy Lafaut van de Orde. "Hij streefde naar de perfectie. Het was een serieuze mens, maar altijd met een vleugje humor. En hij had altijd een schouderklopje klaar voor iedereen."


"Met zijn enthousiasme heeft hij de Leieslagherdenking in onze gemeente nieuw leven ingeblazen", zegt Wilfried Dujardin van het Leieslagcomité. "Hij kroop in een soldatenkostuum en vertelde vol overgave verhalen aan de lagere school kinderen die aan onze vertelwandeling deelnamen. Tijdens de Vredesweek hielp hij mee met hutsepot serveren. Tussen die jonge gasten zitten, dat was zijn leven."

"Hartelijk en positief"

Hij heeft damesvoetbalclub Kuurne opgericht, en was er ook jarenlang voorzitter. "Het was een zéér aangename mens", zegt Dennis Vankemmel, huidig voorzitter. "Met zijn warme uitstraling kon hij ijsbergen doen smelten. Ik ben in mijn leven nog maar weinig mensen tegengekomen die zó hartelijk zijn, en zo positief in het leven staan. Het was een uniek, magnifiek mens. Dit is niet alleen een zeer groot verlies voor onze club, maar voor heel Kuurne. Ik kan me niets indenken waar hij niet bij betrokken is geweest, hij deed Kuurne leven."


"Hij was goedlachs, enthousiast, altijd behulpzaam, verzoenend, motiverend, een echt podiumbeest", zegt Jean-Claude Lagappe van het feestcomité, waar hij ondervoorzitter was. "Ik heb 'm in al die jaren nooit één keer kwaad gezien. Voor ons is hij alvast een ster, een lichtje in het donker. Iemand naar wie je kon opkijken, op zóveel vlakken."

Chemotherapie

Vorig jaar stond Jacques nog in onze krant, toen hij ondanks zijn chemotherapie op de planken zou staan voor zijn optreden met Jack and the Tramstations. Jacques besloot ons interview met een vooruitblik naar de editie dit najaar. "Ik wil mijn maten niet in de steek laten, hoewel ze het prima zouden kunnen zonder mij. Volgend jaar zijn we al aan onze dertigste editie toe. Ik hoop dat ik er in 2016 bij zal zijn." Het is niet zo mogen zijn. "Maar we gaan door met Jack and The Tramstations, ook ná dit jaar", zegt Jean-Claude. "Daar bestaat niet de minste twijfel over. Jack zei dat zelf ook: 'niet opgeven, maar doordoen.'" Jacques laat een echtgenote Christine na, drie kinderen, Tine, Trui en Wim, en acht kleinkinderen. De uitvaartplechtigheid vindt komende zaterdag plaats om 10 uur in de Sint-Michielskerk in Kuurne.

Lees meer